Археологически резерват – Тракийски и античен град Кабиле

На 7 километра от Ямбол се намира единственият в България запазен голям тракийски античен град – Древният Кабиле. Той има уникалния шанс да е съхранен и до днес, за разлика от Севтополис, останал под язовир „Копринка“ или другия голям тракийски град – Филипопол, върху който пък е застроен съвременен град.

Kabile 1

Това позволява „Кабиле“ да бъде почти изцяло проучен и да е лесно достъпен за туристи. Архитектурните останки на „Кабиле“ са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани.

Археологическият резерват е в списъка на 100-те национални туристически обекта. От 1927 година „Кабиле“ е обявен за „Народна старина”, а от 1969 година е паметник на културата от национално значение. Характерното за обекта е, че дава уникална възможност за своеобразно пътуване през времето със „спирки”: Праистория, Тракийска епоха, Елинистичен период, Римска епоха, Ранно Средновековие.

Kabile

ИСТОРИЯ:

Кабиле възниква към края на ІІ хилядолетие преди Христа край голям култов център на възвишението „Зайчи връх“. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа.  Според историческите сведения, Кабиле е превзет от Филип Македонски през 341 година преди Христа, а по-късно за известно време в него е пребивавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски. През първата половина на ІІІ век преди Христа Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Кабиле е и единственият град във вътрешността на Тракия, който имал собствена монетарница, където са сечени царски и градски емисии в периода ІІІ – ІІ век преди Христа. След превземането му от римляните, от началото на ІІ век след Христа. Кабиле се превръща в един от двата най-големи римски военни лагери в провинция Тракия. Градът престава да съществува, след като аварите го разрушават в края на VІ век.
АТРАКЦИИ:

От проучените и експонирани обекти могат да се видят: Тракийската крепостна стена с няколко кули, западна порта като част от нея, скалното светилище на Зайчи връх, две ранно християнски базилики от началото на 4 век, две римски бани, участъци от римската стена в рамките на римския военен лагер с няколко кули, две казармени помещения, складове за зърно, както и един почти изцяло проучен късно античен квартал от периода 4-6 век. Посетителите на обекта могат да видят на място филм за историята на Кабиле, 3D възстановки на част от експонираните обекти, да се разходят самостоятелно из резервата с аудио-гид система или поръчат специална беседа за астрономични и биометрични наблюдения, свързана с тракийското скално светилище “Зайчи връх “– древна слънчева обсерватория.

5f0f42ddda63df7a8d5cf8c6696927f3[1]

Срещнете се с тракийски войни и римски легионери. В рамките на резервата е обособен атракцион „Кастелум“ – умалено копие на землено-дървен римски лагер, изграден на площ от 1000 кв. м. Той е естествен декор за възстановки на исторически събития – сражения между римски и тракийски войни, пресъздаване на елементи от бита, ежедневието и бойните техники на римските легионери. Историческите възстановки могат да бъдат видени по време на традиционния Панаир на туристическите забавления и анимации, организиран от Регионалния исторически музей и община Ямбол в навечерието на празника на град Ямбол – Свети Дух. Възстановки могат да бъдат заявени и като специално събитие при посещение на организирани групи.

Kabile 3

Посрещнете най-дългия ден в годината на Тракийското скално светилище „Зайчи връх“. Всяка година, във втората половина на месец юни, стотици хора изкачват възвишението „Зайчи връх“, за да видят от древния култов комплекс изгрева на Слънцето в най-дългия ден от годината. Посрещането на астрономическото лято се организира от ямболската Астрономическа обсерватория с Планетариум и община Ямбол.
Музейната експозиция към резервата привлича не само с експонати от самия „Кабиле“, но и с представяне на ценни находки от селищни могили от долна Тунджа – оръдия на труда, керамични съдове, накити и култови пластики от периода на неолита, бронзовата и ранно-желязната епохи и др. Специален акцент са находките от праисторическата могила при с. Драма, която е най-добре проучената селищна могила в Югоизточна Европа.

DSC03807

РАЗПОЛОЖЕНИЕ:

Достъпът до Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ е изключително улеснен. Разположен непосредствено до Автомагистрала „Тракия” – на 283-я километър от София и на 76 километра от Бургас, „Кабиле“ е единственият археологически обект в България, който има собствен пътен възел към магистрала.

Работно време: Без почивен ден

  • 1 март – 30 октомври

9:00 часа – 18:00 часа

  • 1 ноември – 1 март

9:00 часа – 16:00 часа

ИНФОРМАЦИЯ ОБЩИНА ЯМБОЛ: http://www.yambol.bg/

002-l

Comments are closed.