БЪРЗ И СЛАДЪК КВАС – РЕЦЕПТА на Славейков

Никога не сме предполагали, че подобен квас съществува! Готов е за ползване след 24 часа, прави белия хляб пухкав, без никаква кисела жилка. Когато Явор намери рецептата в една стара готварска книга на Петко Рачов Славейков, тя чак ни се стори неправдоподобна.

Просто семейството ни шеста година си пече квасен хляб. Квасът у дома е нещо като домашен любимец – захранваме си го ежедневно, разпознаваме кога е тръгнал да мре и е време да прихванем нов. Квасът, описан от Славейков, нямаше нищо общо с познатия ни кисел квас, а по-късно се убедихме, че и не изглеждаше като него.

Решихме да пробваме. От проба глава не боли, а и щом Славейков го е написал, ние ще му се доверим. Преизчислихме рецептата, като намалихме дозата наполовина. Нашето количество е достатъчно за набухване на тесто за два хляба като показания на снимката или един хляб и купчина пухкави мекички.

Готовият квас сме съхранявали до 24 часа в хладилник, без да загуби свойствата си. Този квас трябва се използва скоро, след като е готов. Той не се подхранва. Приготвя се около 24 часа преди месенето на тестото. Тестото набухва бавно като при киселия квас. Към 12 и повече часа са необходими за вдигането му.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 • брашно – две непълни чаени чаши
 • захар – половин чаена чаша
 • вода – три чаени чаши, тоест 600 милилитра
 • щипка сол

ПРИГОТВЯНЕ:

Разбърквате в тенджера брашното, солта, захарта и топлата вода с телена бъркалка така, че в сместа да няма бучки. Слагате сместа на котлона, на много ниска степен и го варите един час без капак.

Сигурно си казвате – ама то ще стане крем! Ще трябва да го бъркам цял час! Ще залепне!

И ние си го казвахме, обаче се убедихме, че няма нужда да се бърка непрекъснато и да, наистина крайния резултат е подобен на крем.

Варили сме сладкия квас на индукционен и на обикновен котлон, и на двата на най-слабата степен – единица. Разбърквахме сместа само от време на време. След около половин час сместа започва да става на „грудки“, а към 40 – 50 минута вече е еднородна смес, подобна на каша.

След като мине един час варене, махате кашата от котлона и я оставяте да изстине без похлупак. Щом е студена, прехвърляте я в буркан, слагате капачка и оставяте за 24 часа на стайна темепература.

Не слагате тази каша на студено, защото нищо няма да стане. На стайна температура! У нас беше 20 градуса, есенно време.

След 24 часа квасът в буркана е готов. Той ще изглежда по същия начин, както когато сте го сипали там – сладка каша без никакви мехурчета в него. Количеството е 400-500 мл.

След като сладкият квас беше престоял 24 часа на стайна температура, използвахме половината от него, другата половина – затворена с капачка в буркана – прибрахме до другия ден в хадилника. При замесването след ден всичко беше наред с охладения квас, не сме го чакали да се събужда.

ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТО ЗА ХЛЯБ / МЕКИЦИ / ПИЦА

 • 200-250 мл сладък квас (половината от получената доза)
 • 350-400 мл топла вода
 • ½ ч.лъжичка сол
 • 1 супена лъжица захар
 • бяло брашно под килограм, колкото поеме за меко тесто

Замесвате меко тесто, слагате го в намаслена тавичка или тавичка с хартия за печене. Покривате с купа, восъчна кърпа или найлон – за да не изсъхва отгоре и да е на топло.

Може би защото е есен и у нас не е много топло, оставихме хляба да втасва дълго, към 20 часа. Това е нормално време за квасен хляб. Общо-взето, процедирахме както при хляб с кисел квас.

ВИЖТЕ РЕЦЕПТАТА НИ ЗА ХЛЯБ С КВАС

Пекохме час – първо 20 минути на 200 градуса, после 40 минути на 160 градуса по Целзий.

Бяхме очаровани от вкуса на изпечения хляб и мекичките. Даже трябва да се внимава, защото всичко, изпечено с този сладък квас, се яде бързо и неусетно. Ако го правим по-често, със сигурност ще понапълнеем:) Човек не си дава сметка, че е изял три мекици за две минути и вече грабва четвъртата. Хлябът пък е лек и въздушен като тостеровия хляб, за който понякога с тъга сме си спомняли. С кисел квас хлябът е някак по-тежък и корите стават по-твърдички.

ВАЖНО:

В никакъв случай не прибирайте в хладилник сладкия квас веднага след варенето, защото умира. Вече е проверено.

Благодарни сме за тази вкусна рецепта на Петко Рачов Славейков и неговата книга „Готварска книга или наставленія за всякаквы гостбы споредъ както гы правятъ въ Цариградъ и разны домашни справы / Събраны отъ разны книгы [от П. Р. Славейков]“, издадена през 1870 година.

Рецептата в оригинал като количество и мерни единици:

 • Брашно 150 драма* Това са около 480 грама. 100 драма са около 300-320грама, по наши сметки в чаени чаши*** е 3,6.
 • Захар 40 драма – 128 грама или 3/4 чаена чаша.
 • Вода 300 драма или една ока*. Оката е 1200 или 1283 грама, 6 чаени чаши.
 • Щипка сол

*Ока – стара мерна единица, равнява се на 1200 или 1283 грама.

**Сто драма – стара мерна единица, равнява се на 1/4 ока.

*** Използваме чаена чаша от 200 милилитра.

Някога домочадието е било по-голямо, отколкото сега. На нашето тричленно семейство посочената в книгата доза ни се струваше множко. Макар че, съдейки по светлинната скорост, с която изчезнаха хлябът, мекиците, а по-късно и два козунака, май не е било нужно да я намаляваме:)

Щастливи и благодарни сме, че попаднахме на тази прекрасна рецепта, записана преди 150 години от великия български възрожденец Петко Славейков! Сигурни сме, че сладкият квас ще спечели и вашите сърца!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2020 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.