Гигантски маски на ямболската „Кукерландия“ тръгнаха на турне

Пътуваща изложба „Гигантските маски на Кукерландия“ от едноименния ямболски фестивал започна двуседмично турне в различни градове на страната. Първата спирка е съседен Сливен, като е предвидено експозицията да гостува още в Хасково, Стара Загора, Велико Търново и Бургас.

Yambol 3

Триметровите съоръжения са част от общо 18-те артистични инсталации, оформящи „Алеята на маските“ – една от основните атракции на ямболския маскараден фестивал „Кукерландия“. Те представят в стилизиран вид различни видове маски. От 2011 г. насам страховитите гиганти са неизменен и най-обичан символ на „Кукерландия“.

v Sliven 1 v Sliven 2

Първото им представяне извън Ямбол бе в края на януари тази година в Перник на фестивала „Сурва“ като приятелски поздрав към участниците и почитателите на най-стария маскараден фестивал в България. След завръщането си, част от маските ще обиколят още няколко от най-големите градове в страната. Целта е, създавайки добро настроение, да се приобщят повече хора към каузата за съхраняване и развитие на фолклорните традиции. Изложбата е и символична покана към всички желаещи да посетят един от най-колоритните и големи фестивала у нас.

Осемнадесетото поредно издание на Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ ще се проведе в Ямбол от 22 до 26 февруари 2017 година.

„КУКЕРЛАНДИЯ“ Ямбол 2017 – пълна програма по дни и часове

Comments are closed