Кое ще е голямото име в тазгодишния втори – Oле!Фестивал 2017

Хорхе Пардо ще представи най-новия си проект “Djinn” със своя квинтет (китара, клавишни, бас, ударни и перкусия).

Музиката на Хорхе Пардо не познава стилистични граници. Името му е свързано със създаването на иберийския джаз с фламенко отенък – запазен почерк на този толкова виртуозен артист. Много са отличията и наградите, на които е носител Хорхе Пардо, но една от най-значимите е титлата ”Най-добър джаз музикант на Европа”, връчена от Френската академия по музика. Хорхе Пардо днес е не само всепризнат виртуоз на флейтата в Испания, но и в цяла Европа. Почитателите му, неговата публика и критика са свикнали да очакват от Хорхе Пардо неочакваното. Той постига този ефект и с проекта си “Djinn. Metaflamenco”. В настоящия си проект той стъпва на фламенко основа и черпи вдъхновение от дълбините на този стил, като в същото време звучи много модерно – с джази настроение и ърбан закачка.

Започнал своята кариера в една епоха, в която испанската музика се разгръща и трансформира, затворените стилови врати се отварят и се създава лицeто на новата музика, Хорхе Пардо отведнъж се гмурка в дълбоките води и плува с най-големите имена на джаза и фламенко сцената. В този процес редом с музиканти като Пако е Лусия, Камарон де ла Исла и Енрике Моренте участват Хорхе Пардо, Карлес Бенавент, Рубен Дантас и още други по-млади артисти. Тези музиканти изскачат извън традиционните рамки, променят фламенко инструментариума, въвличайки немисилми дотогава инструменти като флейта, саксофон, пиано, кахон, бас китара, конги, ситар, табла. Те са готови да търсят и експериментират, за да постигнат своето звучене – т.нар. soniquetе (соникете) и да ни радват и до днес с него.

Хорхе Пардо днес е не само всепризнат виртуоз на флейтата и саксофона в Испания, но и в цяла Европа. Той ще гостува за трети път в България (при първото си гостуване през 1996 година той е част от секстета на Пако де Лусия, а през 2013 година свири във Варна с Хосеми Кармона и Бандолеро. Цветове и форми съставят музикалното платно, изтъкано от креативната свобода и размах на Хорхе Пардо. Той създава богато нюансирана музика, дълбока в своята същност и възвишена в своето съдържание. Опитът на музиканта във фламенкото и джаза се разтваря в нова, модерна, градска музика, която улавя пулса на най-интимното времевопростанствено ежедневие на Пардо.

http://jorgepardo.com/

Билети / Tickets
30 лева/ без запазено място
25 лева/ групова отстъпка
60 лева фестивален билет (3 концерта) – 50 лева / групова отстъпка

Вижте всички концерти на: http://olefestival.com/

Comments are closed.