ГЪБИ КЛАДНИЦА С ПУХКАВ ОРИЗ

Гъбите кладница са любима храна в нашето семейство. Най-често правим с тях безмесна шкембе чорба или ги хапваме задушени с бял ориз. Рецептата е простичка, сравнително бърза и евтина, с малко продукти, но става наистина вкусно. Приготвя се за около 40-50 минути.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ДВЕ-ТРИ ПОРЦИИ:

  • 250 грама гъби кладница (обикновено в тарелките са по толкова)
  • една супена лъжица краве масло
  • две супени лъжици зехтин (или олио, шарлан, друга растителна мазнина)
  • черен пипер смлян
  • сол на вкус
  • една скилидка чесън
  • една и половина чаени чаши ориз и три чаени чаши вода

С това количество вечерят двама пораснали гладници и едно дете. Ако сте повече хора, увеличете количеството. Гъбите кладница и ориза се готвят поотделно, едновременно – на фурна и на котлон.

ПРИГОТВЯНЕ НА ГЪБИТЕ КЛАДНИЦА:

Включете фурната да загрява на 180 градуса по Целзий.

Гъбите кладница лесно попиват вода, доста са порести, затова само се поливат, колкото да падне почвата от тях, ако са мръсни. Не се търкат или накисват по възможност. Тези гъби имат един специфичен мъхест слой, който прилича на мухъл, обаче не е. Не ги изхвърляйте заради този слой. Има хора, които изобщо не мият гъбите, ако изглеждат чисти. И у нас често се случва.

Гъбите кладница не се режат, а се късат на дълги парченца по протежение на жилките им. Не им махаме по-плътните части, ползваме всичко. Просто по-дебелите части е добре да се накъсат по дължина на тънки нишки.

Слагаме накъсаните гъби в гюведже или йенска тенджера. Добавяме една супена лъжица масло, двете лъжици растително олио, скилидката чесън, сол и черен пипер на вкус. В съда наливаме и малко вода – не повече от 1/3 чаена чаша. Захлупваме и печем в предварително загрятата на 180 градуса фурна. Първоначално съдът е похлупен, а след около 30 минути махаме капака и разбъркваме гъбите. Печем още 10-15 минути и гъбите са готови. Хубаво е водата в тях да не се е изпарила напълно, а да има и мъничко сос.

Гъбите се пекат около 45 минути. След като ги сложим във фурната, се заемаме с ориза:

ЗА ПУХКАВ БЯЛ ОРИЗ:

  • една и половина чаени чаши бял ориз
  • три чаени чаши вода
  • щипка сол

Този начин на варене на ориз го откри Явор при първите си готварски опити. Оризът става много вкусен, без никакви подправки. Дъщеря ни го обожава и понякога си хапва само чист ориз – това е сред любимите й храни, колкото и да ни е странно.

Оризът заедно с водата и щипка сол се слагат на котлона в тенджера. Важно е да се спази съотношението вода-ориз, за да може той да се свари добре, но и да не остане вода накрая, защото няма да е толкова вкусен. Щом ориза с водата заври, силата на котлона се намалява – на втора степен от девет при нас, тоест на почти най-ниската. Слага се капака на тенджерата и се оставя да къкри 12-15 минути в зависимост от вида на ориза. Докато оризът къкри, не го разбърквайте и не вдигайте капака, по възможност. Изпари ли се водата, в ориза се образуват малки дупчици.

Оризът няма да залепне или да загори, изпробвано е десетки пъти. Като минат 15 минути, котлонът се изключва, но тенджерата остава похлупена върху него за още 15 минути.

Двете ястия стават готови почти по едно и също време. Ние смесваме запечените гъби кладница с пухкавия бял ориз и си хапваме с наслада!

Кладницата може да бъде заменена от същото количество гъби шийтаке. Те са по-скъпи, но имат наситен, богат вкус и създават усещането за месно ястие. Ако тепърва намалявате месото в хараната си или се отказвате от него, гъбите шийтаке ще ви утешат:) У дома харесваме много и този начин на рецептата.

Да ви е сладко и на вас!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.