Да намалим мускулната треска

Едно от най-неприятните усещания след физически активност е мускулната треска. Успях да намеря двa полезни продукта за борбата с нея. И те са, зеолит и сърцевината на ананас. Нерядко, използвам комбинацията от двата.

Зеолитът е минерал, описван почти като вълшебен. Аз и семейството ми го открихме случайно на един коледен базар. Ако и една десета от твърденията за зеолита са верни, то от година и половина всички вкъщи сме спасени от дузина вредни влияния, най-опасното от които е радиацията.

Тъй като зеолитите притежават микропореста структура и действат като молекулно сито, те привличат и задържат някои йони, а други преминават свободно през тях. Това позволява на много продукти на деленето да бъдат ефективно отстранени от ядрените отпадъци. По този начин токсичните вещества трайно се прочистват. Много важни са и минералните свойства на зеолитите – алуминиево-силикатната им конструкция е изключително издръжлива и устойчива на радиация, дори и в пореста форма. Зеолитите се използват също и за неутрализирането на радиоактивни течности. Пречистват ги от йоните на тежки метали, което ги прави незаменими при третиране на замърсени с радиация води. След аварията във Фукушима през 2011 година, около ядрената електроцентрала и в морските води в близост до нея са разпръснати хиляди чували със зеолитен пясък за да се намалят максимално високите нива на радиоактивен цезий.

Мога да потвърдя със сигурност за намаляването на мускулната треска. Не я премахва напълно, но значително я намалява.

Едно пакетче от камъчетата струва около пет лева, намира се в повечето био магазини. Начинът на употреба е лесен:

Изсипвате приблизително 50-60 грама (около 3 супени лъжици) в еднолитрова бутилка вода:

Зеолитните камъчета престояват 8-10 часа и след което водата е готова за пиене. Полезно е да се изплакнат и водата да се изхвърли няколко пъти при първо използване. Все пак са камъни, макар и вълшебни. Сменяме камъните на два-три месеца, лесно познавам дали зеолита е за смяна ако на другият ден след фитнес имам по-изразена мускулна треска.

IMG_2656

Вторият продукт определено е по-привлекателен – ананас.

Тук има лека уловка, сърцевината на ананаса е най-полезната част за нашия случай.

Разбрах за ананаса четейки статия:

ананасът има качеството да облекчава мускулната треска …

IMG_2666

Разрових в нета и установих, че ензимът бромелаин е палавникът, който ни помага в борбата с мускулната треска. Основната му  функция е да катализира смилането на белтъците. Не дотам добрата новина за мен бе:

Най-много бромелаин се съдържа в сърцевината на плода…

Когато опитах ананас за първи път я пробвах  на вкус. Не останах доволен – имаше жилава и трудно смилаема консистенция, нищо общо със сладката част на плода. Естествено, след като научих за бромелаина, след планински преход, занимания в градината или фитнес си нарязвам ананас и този път хапвам и сърцевината.

IMG_2672

На другия ден мускулната треска е незначителна.

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Фотограф: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *