ДОМАШЕН ЛЕК ЗА СПОКОЕН СТОМАХ, рецепта от Пълнощастие

Не познавам семейство, в което поне един да не се оплаква от стомах. Дали ще е подуване или киселини, или дори връщане на храна в хранопровода, дали ще са паразити или хроничен запек – винаги има нещо. Вкъщи сме опитвали какви ли не домашни рецепти като чайове или глина, разни билкови хапчета, топла вода с мед и оцет, активен въглен, хуск… Повечето от тях помагат, но за едно или две от оплакванията.

Случайно намерихме рецепта, която се справи с всички изброени оплаквания. Удобното е, че всеки може да си я направи, ако има съставките. Подходяща е и за възрастни, и за деца, като все-пак трябва да се има предвид, че джинджифила дразни стомаха и люти. Дъщеря ми приема добре този лек с вид на пастет, за разлика от тиквените семки, които трудно се дъвчат или смесицата от тиквено семе с прясно мляко, която направо ѝ е противна. Разбира се, това не е някаква безкрайно вкусна смес, но не е и отблъскваща.

Как правим нашия домашен лек за спокоен стомах.

Трябват ни няколко стръка свежо резене – другото му име е фенел, див копър или траханово биле. В източните части на България го има дори по полетата и в почти всеки двор. В западните не се среща толкова често, за съжаление. Резенето има по-анасонов вкус от копъра, иначе много прилича на него. Ако имате, може да си замразявате за зимата – нарязан ситно.

Корен от джинджифил е втората съставка. Обелвате го и го нарязвате на парчета.

Третата съставка е тахан от тиквени семки. Бихте могли да го замените с тиквено семе или тиквено брашно плюс мъничко вода. Ние предпочитаме да слагаме тахан в тази рецепта, защото тиквеният тахан ни е вкусен.

Пропорциите са на око: най-голямото количество е за тиквения тахан, може би половината от тежестта на цялата смес. Резенето и джинджифила си делят по една четвърт, като резенето изглежда много повече, защото е по-лекичко. Не прекалявайте с джинджифила.

Слагаме всичко в мелачка, за да го смесим, доколкото е възможно. Вкъщи ползваме блендер. После прехвърляме всичко в малко, стъклено бурканче и прибираме в хладилник. Ако сме направили повече, по-добре да замразим половината. Разваля се наистина бързо, за два дни ще хване плесен в хладилника, затова правете малки дози или го замразете.

От сместа хапваме по една чаена лъжичка на ден, след хранене. Ползваме го около седмица или малко по-дълго, но не постоянно. Просто не ни се налага, а и човек не може непрестанно да приема лекове. Помага бързо при подуване на стомаха, тежест, връщане на храна, киселини, срещу паразити и е силен имуностимулант.

Все-пак, ако имате хронични заболявания или приемате лекарства, първо се посъветвайте с лекаря си.

Бъдете здрави!

Автор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2023 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на

Comments are closed.