ДОМАШНА ГОРЧИЦА РЕЦЕПТА

Иде Коледа, а по това време у дома правим горчица. Правим голяма доза, защото подаряваме бурканчета с горчица и разни други вкусотии на роднини и приятели. Заделяме бурканче-две и за вкъщи, те ни стигат чак до следващата Коледа.

Горчицата се прави изключително лесно. Предпочитаме да си я забъркваме сами, защото така знаем какво има в нея. Дали оцетът наистина е оцет, дали мазнината е хубава… За мед изобщо не си и помисляме да има в масово продаваните горчици.

Направете се вкусна горчица по ваш вкус. За приготвянето ѝ са необходими към половин час плюс още десетина дена за зреене.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ за 1/3 от показаната на снимките доза:

  • синап на зърна 100 грама

Добре е да си купите синапа от магазин за подправки. Просто за да сте сигурни, че не е стар. Добре е да си го смелите сами, но ако нямате такъв вариант, купете си смлян. Казват, че смления синап може да е изветрял и горчицата да не се получи наистина вкусна. Ние сме ползвали само синап на зърна. Черен ли да е, бял, смесен – от това зависи цветът на горчицата. Някои гурме-небца ще направят разлика и във вкуса. Ние ползваме бял синап.

С какво да го смелите? Например с ръчна мелничка за кафе. Нашата е доста стара, но ни върши добра работа. Често мелим синап – добавяме го към ястия с ориз, например. Други мелят синапа с електрическа мелничка за кафе. Синапът е твърд и чопърът не върши работа.

  • Оцет – 150 мл.

Ние ползваме нашият домашен, ябълков оцет. Ако нямате такъв, препоръчваме да си направите, става за около месец или да си купите истински оцет. Онзи, масовият е всъщност разредена винена киселина плюс добавени аромати. Е, горчицата ще стане и с него.

  • Мазнина – 100-200 мл.

Ние ползваме хубав зехтин. Не препоръчваме да слагате рафинирано олио, защото то съдържа доста химия, чрез която го рафинират. Ако сравните цените на литър шарлан (нерафинирано слънчогледово олио) и рафинирано такова, ще забележите колко по-евтин е рафинираният продукт. Познайте защо.

Изберете си полезна мазнина и добавете количеството според вашия вкус.

  • Мед – 2-4 лъжици

Медът също трябва да е истински, а не “меден продукт“ от глюкоза и аромати. Е, ако нямате мед, заменете със захар. Добавете сладостта на вкус. Тя омекотява вкуса на горчицата.

  • Куркума, къри – супена лъжица

Куркумата е много полезна и се добавя за цвят. Ако искате по-жълто, сложете повече куркума.

  • Кориандър – чаена лъжичка

Добавя приятен вкус, също е много полезен и пикантен.

  • Сол – на вкус.
  • Вода – може би. За разреждане, ако сместа стане твърде гъста.

ПРИГОТВЯНЕ:

Ние забъркваме горчицата в литрови буркани, но нашата доза е тройна – събира се в два литрови буркана. Напълват се догоре. Удобни са ни, защото не заемат много място в хладилника и имат капачки на винт.

Първо е най-добре да сложим в съда смления синап, после да добавяме оцета. Става гъсто, сместа не трябва да тече. При нужда, добавете вода.

Пасирайте сместа, ако разполагате с пасатор. Ако не, тогава просто добавете мазнината и подправките. Може да опитате на вкус, но той още ще е много резлив и тепърва ще се променя.

Слагате капачка на буркана и оставяте в хладилника десетина дни, за да зрее горчицата. След ден-два може да опитате вкуса и да добавите още мед, ако горчицата ви е твърде лютива.

Хората слагат какво ли не в своите горчици – канела, бяло вино, кимион, мляно ленено семе за по-красива консистенция, шоколад… Просто следвайте собственото си небце и въображение!

Препоръчваме като за първи опит да направите половин доза.

Да ви е вкусно!

Автор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.