ДОМАШНА МАЯ ОТ ГРАХ – РЕЦЕПТА на Славейков

От грах може да се направи мая за тесто, чували ли сте за това? Ние не бяхме предполагали, че е възможно от шепа счукан грах да се подкваси тесто и хлябът да стане пухкав и бял, без кисела жилка. Това е втората от записаните от Петко Рачов Славейков рецепти преди цели 150 години, които изпробвахме.

За граховата мая дори не се наложи да преизчисляваме стари мерки, тъй като рецептата е наистина лесна:

НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ СА:

  • счукан сух грах – половин чаена чаша от 200 милилитра
  • вода – 400 милилитра

Количеството готова мая ни беше достатъчно за подквасване на около два средно големи хляба.

ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНАТА МАЯ ОТ ГРАХ:

Счукват се в хаванче сухите грахови зърна. След това се заливат с водата и сместа се слага на котлона. Щом водата заври, махате я от огъня. Преливате топлата смес в подходящ за затваряне съд – ние ползвахме буркан от един литър с капачка.

Славейков е написал: „подир един ден, а някога по-късно, според топлината, ще се покаже на повърхността гъста пяна“

ВАЖНО:

За разлика от традиционния квас, маята в буркана трябва да се затвори с капачка. Няма да се получи, ако покриете буркана само с тензух. Разбрахме от опит, защото Славейков не беше отбелязал дали да се затвори плътно или не. След 12 часа без никакви мехурчета решихме да сложим капачка на буркана. След още 12 часа в буркана се появи живот.

Хубава пяна имаше след около 48 часа, може би защото през ноември е хладно.

ПРИГОТВЯНЕ НА ХЛЯБ С МАЯ ОТ ГРАХ:

Направихме два опита: първо с част от граховата пяна, получена след малко повече от денонощие. Втори опит с по-голямата част и вече с хубава пяна, получена след 48 часа.

Ако се чудите, от маята се взима само водата – тоест, се прецежда. Не, че после в тестото ще усетите люспи или грахчета – не, изобщо. Просто този хляб има лек дъх като на содено тесто, макар текстурата му да е съвсем различна. Той става много пухкав и пружиниращ, напомня на тостерен хляб. Ако оставите и люспите на граха, този соден дъх ще бъде по-силен.

При втория хляб прецедихме маята – изглежда като мътна водичка с малко пяна – и дъхът на сода беше в пъти по-слаб. Определено препоръчваме да почакате 48 часа и да прецедите.

ПРОДУКТИ ЗА ХЛЯБА:

Към половината прецедена мая от грах добавихме 300 милилитра топла вода, 2 супени захар и четвърт чаена лъжичка сол. Бяло брашно като за меко тесто – колкото поеме. Ориентировъчно между 600 и 800 грама.

За да набухне добре, готовото тесто трябва да престои завито около 20 часа, поне през зимата. Нашето се намираше в стая, затоплена на 18-20 градуса.

Пече се в затоплена фурна 20 минути на 200 градуса по Целзий и още 40 минути на 160 градуса. Хлебчето се получи леко, с хрупкава, тънка коричка и пореста, пружинираща сърцевина. Нищо общо със стандартния хляб с квас.

Освен за хляб, изпробвахме маята от грах и за мекици. Те нямаха соден дъх и бяха приятно пухкави. Определено ще изпробваме граховата мая и за други тестени рецепти.

Препоръчваме ви и кваса-крем от книгата на Петко Рачов Славейков „Готварска книга или наставленія за всякаквы гостбы споредъ както гы правятъ въ Цариградъ и разны домашни справы / Събраны отъ разны книгы [от П. Р. Славейков]“, издадена през 1870 година.

Хлябовете се получават различни, но всички са със жива подкваска и са изкушаващо вкусни!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2020 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.