ДОМАШНА МАЯ ОТ НАХУТ, СТАРА РЕЦЕПТА от Христович

Как да си направите мек, пухкав симиден хляб или сладка питка с естествена мая? С накиснат нахут за закваска! Прочетохме рецептата в книгата „Отгледването на Нахута“ на Константин Николов Христович* от далечната 1927 година. После се оказа, че нахутът е бил на почит по нашите земи още по времето на Йоан Рилски, на когото това било любимата храна. Старото име на нахута е сланутък.

*Константин Николов Христович е български агроном, историк и общественик.

В предговора на споменатата книга Константин Христович пише, че нахута е познат още от времето на Омир. Че той, заедно с баклата (черен боб) са били отглеждани в Индия, Мала Азия, Европа и Египет. За сланутъка се говори в житието на Св. Йоан Рилски, написано от св. Евтимий Патриарх Търновски.

И им заповяда да вземат от израсналия там сланутък. Те пък, взели си, ядоха до насита. И когато бяха пуснати да си вървят, някой си от тях отиде, та тайно наскуба доста сланутък; и радостно бързаше след другарите си. И щом ги стигна и им показа направеното, те се събраха и го разграбиха от ръцете му. И когато започнаха да разтварят шушулките на зърната, не намериха нищо. И веднага разкаяни се върнаха и разказаха на блажения, молейки прошка за извършеното. Той им даде прошка, като рече: „Така, о чеда, благоволи всесилният Бог, щото тука да израстват и тука да се използуват.“ А те, преизпълнени от чудото, отиват по домовете си, хвалейки и славейки Бога за всички неща, що видяха и чуха, и разказвайки по цялата онази област и по околностите

Ние много обичаме хляб и всякакви печива с нахутена мая. Всъщност, такава мая се продава и на прах, но в нея се влагат и разни химични добавки. Ние предпочитаме истинската, направена у дома нахутена мая, още повече, че не изхвърляме след това ползвания нахут, а си го правим на хумус.

НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ ЗА МАЯТА СА:

 • 1 чаена чаша (200 мл) нахут
 • 800 милилитра вода

Според написаната рецепта се добавя и малко сол, но ние не го правим. Това количество е достатъчно за подквасване на тесто за един голям хляб. Към шупналата течност може да се добави до още 200-300 мл течност и се замесва тесто. Може изобщо да не се добавя течност при замесването.

ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНАТА МАЯ:

Изберете подходящ съд, в който ще направите маята. Той трябва да се затваря, но не плътно. Най-удобни са глинени съдове. Те имат на капачето си и мъничка дупчица. Но, ако не разполагате с глинен съд, и голям буркан ще свърши работа. Просто го захлупете с чинийка, но не плътно.

Сложете водата да заври и залейте с нея зърната нахут. Захлупете. След около час нахута ще е омекнал. Тогава прецедете сместа (без да хвърляте течността), за да извадите зърната и да ги смелите или начукате в хаванче. После отново смесете водата и смлените ядки и ги захлупете в съда, за да шупват.

В оригиналната рецепта нахутът, подобно на рецептата ни за мая от грах, се счуква предварително. Бихте могли да постъпите и така, но нахутът е твърд и много трудно се начупва. Вдига се шум до Бога. Ето защо у дома прилагаме тази малка хитрост с предварителното накисване.

Ние смиламе накиснатия нахут на едро с блендер.

След около 24 часа (на температура 20-22 градуса) в горната част на съда се получава хубава пяна. Възможно е през лятото това да се случи по-бързо. Ако в стаята ви е под 18 градуса, намерете по-топло местенце или завийте с вълнена кърпа съда.

У дома при температура 20-22 градуса по Целзий започваме замесването с шупналата нахутена вода след 35-36 часа.

КАК ДА ЗАМЕСИМ С НАХУТЕНАТА ВОДА:

Прецеждаме шупналата течност. Тя може да позагуби част от пяната си, но нека това не ви плаши. Отделяме останалият нахут, не го изхвърляме. С него може да се направи хумус или бисквитки.

Първо правим първоначална закваска, която престоява около два часа. Тази стъпка не е задължителна, но така печивото става по-хубаво. Разбъркваме течността с брашно, на нещо като рядка кашица, похлупваме с кърпа. След час-два се виждат мехурчета в рядкото тесто. Тъй като тази мая прави хляба много бял, тя е чудесна за бяло брашно. Разбира се, бихте могли да ползвате и друг тип брашно, каквото обичате.

ПРОДУКТИ ЗА ЗАМЕСВАНЕ НА ХЛЯБ:

Към подготвеното рядко тесто добавяме 2-3 супени лъжици захар и четвърт чаена лъжичка сол. Бяло брашно като за меко тесто – колкото поеме. Ориентировъчно поема между 600 и 800 грама.

Може да се добави чаша вода или друга течност, но не повече. Без никаква добавена вода хлябът става чудесен, но има рецепти с мляко или мазнина, или яйца. Тази смес търпи до 300 мл добавени течности.

След като се замеси готовото тесто, го слагаме във форма за хляб, покриваме го с друга купа или капак, ако е останало място във формата. Оставяме го да отлежава. Нужни са му около 12-15 часа при температура в стаята 20-22 градуса по Целзий, преценете какво време е необходимо при други температури. Това тесто не се вдига осезаемо при втасването, то набухва най-много при печенето.

Печем хляба в загрята фурна: 20 минути на 200 градуса по Целзий и още 40 минути на 160 градуса по Целзий.

Хлебчето става леко, с чудесна коричка и пореста, пружинираща сърцевина. Повече прилича на хляб, замесен с обикновена мая, отколкото на традиционния хляб с квас. Много е вкусно и изчезва неусетно у дома. Толкова неусетно, че гледаме да не го правим всяка седмица, защото много хляб ядем и дебелеем.

Освен за хляб, използваме маята от нахут/сланутък за мекици и варени гевречета. Чудесното на тази мая е, че тя не вкиселява, прави много бяло тестото и е подходяща за теста с добавена мазнина и захар, както и за варене на тестото преди печене.

Ето я рецептата за нахутен хляб–симид и нахутена мая от книгата:

Използваната рецепта е от книгата на Константин Николов Христович „Отгледването на Нахута“от 1927 година. Печатница „Цв.Радулов“ – Т.Пазарджик.

Прочетете рецептата за варени гевречета с тази мая. Получават се с хрупкава коричка и мека сърцевина. Прелестни!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2021 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

 • ДОМАШЕН ЛЕК ЗА СПОКОЕН СТОМАХ – РЕЦЕПТА
  Не познавам семейство, в което поне един да не се оплаква от стомах. Дали ще е подуване или киселини, или дори връщане на храна в хранопровода, дали ще са паразити или хроничен запек…

  Прочети нататък

 • ЛИКЬОР ОТ ДИВ КОПЪР/ РЕЗЕНЕ – РЕЦЕПТА
  Наричат дивия копър фенел или резене. Посадихме го в двора си, когато търсехме подправката „траханово биле“, която се слага в траханата. После се оказа, че влиза в употреба за още безброй неща. С…

  Прочети нататък

 • САЛАТА ОТ ЛАТИНКА
  Салатата от латинки се оказа наистина свежа и лятна. Напомня по нещо за салата снежанка – сигурно защото съдържа кисело мляко. Освен това латинката е много полезна: пълна е с антиоксиданти, с желязо…

  Прочети нататък

 • САРМИ С ЛОЗОВИ, ЛИПОВИ И ЛЕСКОВИ ЛИСТА
  Рецептата за съдържанието на сармите е изпитана безброй пъти. Взехме я от майката на Явор, тя е майстор на сармичките. Добавихме мъничко подправки и експериментирахме с различни листа, не само с лозови. Наистина,…

  Прочети нататък

 • ЧЕРЕШОВ ЛИКЬОР ТРИ ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ
  Черешовият ликьор не е точно като вишневия. Приготвя се по същия начин, ала става доста по-сладък. Хубавото е, че има как да доближите вкуса му до този на вишневия. А най-хубавото е, че…

  Прочети нататък

 • ЛИКЬОР ОТ ДЮЛИ – РЕЦЕПТА
  Още една неустоима рецепта за ликьор от дюли! Докато не направихме първия си дюлев ликьор, не възприемахме аромата на дюли като коледен. Обаче вече не си представяме зимни празници без дюлева напитка. Невъзможно…

  Прочети нататък

Comments are closed.