ДОМАШНО КРЕМА СИРЕНЕ ОТ МЛЯКО – РЕЦЕПТА

Всеки път, когато купуваме крема сирене, се чудим какво ли съдържа. Позагубили сме вяра в производителите, защото често попадаме на лошокачествени сирена или на изкуствени добавки. Затова, откакто открихме колко е лесно човек да си направи сам крема сирене, не купуваме. То става пухкаво, не прекалено мазно и вкисва бързо. Може да си го овкусите по безброй начини – с орехи, с подправки, с маслинки, със сладко.

Ето как го приготвяме у дома.

ВРЕМЕ НА ПРИГОТВЯНЕ:

  • Около 15 часа продължава всичко, с цеденето. Предвидете си време.

СЪСТАВКИ:

  • 2 литра краве прясно мляко
  • 10 капки мая за сирене и кашкавал
  • 3 супени лъжици кисело мляко

От два литра мляко излиза около 600 грама крема сирене. Това е доста за едно семейство, ако няма да го ползвате за някаква торта или печиво. Ако няма на кого да подарите една част, направете си по-малко количество, защото това крема сирене се вкиселява с времето.

ПРИГОТВЯНЕ:

Първата стъпка е да намерите домашно мляко – дали от млекомат или от близко стопанство не е от значение. Важно е да ви допада на вкус и да няма силна животинска миризма. Попадали сме на млека, които имат малко по-осезаем мирис. Хубаво е да можете да използвате стъклен амбалаж за млякото. Много сме щастливи, когато си вземем мляко от стопанство, директно от гюма налято в нашата стъклена дамаджана. Така пестим пластмасов боклук.

Първите стъпки от рецептата са като онези за приготвяне на кисело мляко. Суровото мляко се сварява на умерена температура, без похлупак. Ползвайте достатъчно голяма тенджера и сложете отгоре ѝ една голяма лъжица напреки, та ако млякото кипне, докато сте се разсеяли, да не излезе извън тенджерата.

След като млякото заври, намалете котлона на слаба степен (ние от 9 възможни ползваме втора) и оставете двайсетина минути да поври. Това го правим, за да намалее водата и да е по-богато млякото после.

Като мине изваряването, оставяме млякото да изстива. Температурата на млякото за крема сирене трябва да е между 43 и 47 градуса по Целзий.

Както споменахме по горе, рецептата е за два литра мляко. Затова добавяме три препълнени лъжици хубаво кисело мляко и десет капки мая за сирене и кашкавал. Нашата подкваска е от домашното ни кисело мляко. Маята си я купихме от хранителен магазин – българска сливенска мая за кашкавал и сирене.

Разбъркваме хубаво млякото с телена бъркалка и го сипваме в глинени гърненца. Както и друг път сме казвали, ще стане и в стъклени буркани, но ние предпочитаме глинени съдове.

Глината е жива и млякото е живо, създадени са един за друг.

Завиваме похлупените гърненца в няколко ката вълнени кърпи. Може да ползвате стар пуловер, одеялце, хавлии. Така завито млякото престоява три часа.

След това идва ред на тензуха или голямата цедка. Ние ползваме ситна цедка, защото е по-лесно. Добрият, стар тензух е класиката. Прехвърляме вече сгъстената млечна консистенция, за да се прецежда бавно, около 12 часа. У дома го правим обикновено късно вечер и на сутринта е готово.

За да стане по-пухкаво сиренцето, го разбиваме с пасатор. После си го мажем на филийки, правим си чийзкейкове или кремове за тортички.

Ето ви една любима наша рецепта за онзи чийзкейк от „Приятели“, който те отмъкваха от вратата на съседите си и накрая го хапваха от пода – толкова беше вкусен.

Да ви е сладко!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.