ЗАДУШЕНИ БРОКОЛИ СЪС СМЕТАНА – БЪРЗА РЕЦЕПТА

Започнах да ям броколи чак след като захраних с тях дъщеря ми. Дотогава споменаванията им във филми, приказки и песни ме бяха убедили, че броколите са ужасни на вкус. Обаче после ни станаха любима храна у дома, защото са вкусни, бързи и лесни за приготвяне.

Има много рецепти с броколи, които явно са измислени от привърженици на месото, защото им се добавят бульони, сирена, шунки… Вкъщи ядем месо, но гледаме да е по-рядко и постепенно се научихме да готвим вкусно растителната храна.

Нашата рецепта за броколи се готви в тенджера, на котлон, и има три стъпки на приготвяне. Може да спрете на първата, на втората и на последната стъпка, и ще имате различно по сложност ястие.

ПРОДУКТИ:

  • килограм свежи броколи (за трима души)
  • 2 супени лъжици краве масло
  • 2 супени лъжици олио
  • 1-2 скилидки български чесън (защото миризмата на китайския убива всяка рецепта)
  • смлян черен пипер на вкус
  • ½ чаена чаша гореща вода
  • 3-4 или повече супени лъжици заквасена сметана или високомаслено кисело мляко
  • сол на вкус
  • настърган кашкавал

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ:

  • 30 минути

ПРИГОТВЯНЕ:

От килограм свежи броколи ще сготвите по-малко от половината – защото ви трябват само „розичките“. Стъблата, които са доста по-тежки и твърди, не стават за ядене. Знам от опит:) Понеже не обичам да изхвърлям храна, пробвах да ги употребя за нещо, но стават само за съставка на зеленчуков бульон.

Отчупете розичките на не особено малки парченца, но да са горе-долу еднакви, за да омекнат за еднакво време. Измийте ги леко във вода – тоест, потопете ги за няколко минутки. Изтръскайте водата от тях, за да са колкото може по-сухи.

В тенджера загрейте маслото и олиото заедно. Може да ползвате само единия вид мазнина, но с двата става по-вкусно. Когато мазнината се загрее, добавете „розичките“ броколи и започнете да разбърквате нежно, за да не ги начупите. Препоръчвам да ползвате средната степен на котлона. Броколите трябва лекичко да се „позапържат“, но да не прегарят.

След 2-3 минутки запържване добавете смачкана с преса скилидката чесън. Гледайте да не прегори, чесънът потъмнява за секунди. Разбъркайте двайсетина секунди и залейте с врялата вода.

Захлупете и намалете котлона на по-ниска степен. При мен това е втора степен от девет възможни. Така ястието се задушава, без да загори.

След двайсетина минути броколите ще са омекнали. Обаче! Времето зависи от големината им, затова от петнайсетата минута ги проверявайте с вилица. Тя трябва да ги набожда без усилие. Ако пропуснете тези момент, ще ги преварите и ще се разпаднат на дребни парченца. Така също стават за ядене, но не са чак толкова вкусни.

Това е първата стъпка на рецептата. Дъщеря ми ги предпочита в този вид и аз ѝ отсипвам, преди да продължа да готвя. Броколите са много вкусни и просто задушени така. Добавете им сол и си ги хапнете, ако не искате да добавяте останалите продукти (сметана и кашкавал). Така задушените броколи са чудесни и без, и с настърган кашкавал.

Втора стъпка на рецептата:

Водата от задушаването трябва почти да се е изпарила, но да има две-три лъжици на дъното.

Щом броколите са омекнали, махнете капака, увеличете пак силата на котлона. Поръсете с щипка сол и сложете сметаната/каймака или киселото мляко. По-вкусно е със сметана.

Гответе още малко, колкото сметаната да се смеси с броколите, но без да загаря по дъното. Две минути примерно, може и по-малко.

Можете да се откажете от кашкавала и да хапнете така приготвените задушени броколи.

Стъпка три завършва рецептата и ние, порасналите у дома си я обичаме с всички добавки:

Сипете в дълбоки чинии, после настържете върху броколите кашкавал. Хапвайте, докато са топли.

Ако случайно ви остане малко, сложете го в кутия и като изстине – в хладилника. Ястието търпи бързо притопляне.

Рецептата е удобна на готвене извън дома, на почивка, защото за нея е нужен само един котлон и една тенджера, а става бързо.

Да ви е сладко!

Автор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.