Как лесно да отворим кокосов орех?

Изборът на кокосов орех е лесен – в магазина разклатете кокосовите орехи и изберете онзи, от вътрешността на който чувате как се плиска сок.

За да отворим ореха ни трябват тирбушон, нож и чук (може и по-тежък сатър).

С опитване намираме коя от трите дупки е мека. и в нея завъртаме тирбушона. След като направим отвор, оставяме за минута-две кокосовия сок да изтече в чаша.

Тогава идва ред на чука (ако действате със сатър, използвате тъпата му част). Нанасят се средни по сила удари в централната част на ореха, при появата на пукнатина в черупката започваме да удряме встрани от нея до пълното разделяне на две части.

Готово! Ореховата черупка е разделена на две части. Със здрав нож започваме да изрязваме кубчета от ореховата ядка.

Важно: Ако не ползвате тирбушон и предварително не източите сока, внимавате да не го разлеете по себе си. Случва се да разделите с един удар ореха на две части и да спукате ядката.

При първия ви опит внимателно подберете големината на чука. С по-голям чук се отваря по-лесно, но има вероятност при появата на цепнатина и въртенето на ореха в ръката ви, черупката да защипе кожата на дланта ви с вече отворената част (болезнено е, знам от личен опит :).

Ето и нагледно видео към процедурата:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.