КАК СЕ ПРАВИ ДОМАШЕН ОЦЕТ ОТ ЯБЪЛКИ ИЛИ ГРОЗДЕ

Хубавият домашен оцет е безкрайно полезен и се прави много, много лесно. Ябълките капят по улиците и ги подритваме настрани. От градинските ябълкови дървета падат червиви, още неузрели плодове. Всички те са чудесни за оцет. Така че, съберете си един джоб ябълки и дерзайте.

У дома ползвам оцета за сутрешна напитка с вода плюс мед и оцет, за почистване, против комари, за консервиране и овкусяване на салатки.

Първоначално правех оцет от обелките на ябълките вкъщи, защото ми беше жал да ги хвърлям. Той, освен че ставаше лесно, премахваше миризмите в стаята, докато се „приготвяше“ на прозореца ни. Още правя такъв през зимата. Ето я статията за него, ако ви е любопитно:

Сега най-често правим оцет от падналите ябълки в градината. Той става много по-хубав. Понякога събирам и от дърветата пред блока, просто защото ми се къса сърцето да ги гледам как гният. Можете да ползвате червиви ябълки, не е нужно да махате никакви части от ябълката. Просто я нарежете на парчета.

ЗА ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ:

  • две-три ябълки, според големината
  • чешмяна вода
  • две-три супени лъжици захар (може и мед, и кафява захар)
  • буркан
  • марля или проветрив плат

ПРИГОТВЯНЕ:

Нарежете ябълките. Колкото по-ситно, толкова по-добре. Аз ги режа на парчета с големина към 3-4 см. Ако не ви е гнус, не махайте червивите части. Тази година за проба сложих два буркана с червивите парчета и стана същия, като в буркана без червеи. Затова вече режа ябълките наред.

Сипете парчетата в буркан, по възможност голям. Аз ползвам литрови буркани, докато имам свободни. Слагам парчета до половината или малко отгоре. Колкото повече парчета – толкова по-ароматен ще е оцета. Но, зависи и от сорта ябълка. Някои пускат кафяво, други стоят бели.

Сложете 2-3 супени лъжици обикновена захар. Захарта се разтваря и изчезва, но сигурно ще стане още по-вкусно с мед. Ако решите, заменете я.

Долейте с чиста вода от чешмата, но не съвсем догоре. Нека има място, защото сместа ще шупне. Покрийте с марля или парче стара тениска, памучен плат – каквото имате, трябва да може да диша.

Оставете на стайна температура. Моите буркани стоят на прозореца. Внимание, не ги забравяйте, защото след два месеца в тях няма да е останала течност – всичко ще се е изпарило.

След месец шупването ще е преминало и тогава може да прецедите течността. Получили сте „десертен оцет“. Той е леко газиран, мътен е и не е особено кисел. Ако го оставите да престои няколко месеца, ще става все по-бистър, кехлибарен и вкусен. Аз го сипвам в бутилки, затварям, но не плътно и прибирам да отлежава. Получава се прекрасен оцет. Веднъж с Явор намерихме една забравена бутилка и дълго се чудихме какво има в нея – напомняше на слабо порто, толкова беше вкусно.

Ако не разбърквате от време на време ябълките в буркана, те може да хванат мухъл отгоре. Не ги изхвърляйте, всичко е наред.

ЗА ВИНЕН ОЦЕТ:

Най-лесно винен оцет се прави като сварите гроздовите зърна, прецедите ги и добавите захар към сока. Ето я моята рецепта, тя е взета от гроздовия сок, който правим у дома. Той лесно вкисва и става на невероятен винен оцет:

НУЖНИ СА ВИ:

  • две-три чаши зърна черно грозде
  • две-три лъжици захар
  • чешмяна вода

ПРИГОТВЯНЕ:

Изронвате гроздето. Слагате го в тенджера и го заливате с вода. Съотношението е 1:2 в полза на водата. Завира и го махате от котлона. Оставяте да изстине, после прецеждате. Добавяте захарта и сипвате в буркани или стъклени бутилки. Затваряте не с капачки, а с плат. Оставяте на стайна температура около месец. Сокът ще шупва, затова не се затваря. Този сок цапа, оставете място в бутилките и бурканите за шупване.

След месец-два оцетът ще е престанал да ври. Тогава може да се сложат капачки и от време на време само да се проверява дали се отделя газ. От тук насетне оцетът отлежава и започва да се избистря. Ако имате оцетна гъба, добавете в бутилките. Ако нямате, този оцет сигурно ще направи и ще си имате за следващ път.

КАКВО Е ОЦЕТНА ГЪБА

Оцетна гъба е пектинова „тапа“, която създава плодът, докато отлежава. Има я и при ябълковия оцет. Тя забързва процесите, затова не я хвърляйте. Сложете я в буркан с малко вода и така я запазете до следващото приготвяне на оцет. Аз я режа на парчета и я слагам в бутилките с отлежаващ оцет. Ето едно видео с оцетна гъба, за да добиете представа:

Правила съм оцет от круши – той става прекалено слаб; също от дюли, от смокини, от годжи бери. Всички плодове, които съдържат пектин, правят оцет. Ябълките и гроздето са най-подходящи, обаче.

Домашният оцет няма нищо общо с онзи от магазина. Когато сами си правите оцет, ще разберете, че мътния оцет, който големите производители ви пробутват като по-натурален, е измислица. Оцетът е мътен, когато е десертен или когато е смесен с прекалено много утайки – когато свършва в бутилката. Отлежалият оцет е бистър, но има утайка. Ако го разбъркате, тя ще се вдигне, но после пак ще падне на дъното. Освен това, домашният оцет е вкусен. Той не е само киселина, той е аромат на плодове и на свършващо лято.

Вземете си две шепи плод и си направете. Толкова е лесно.

Автор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.