КАК СЕ ПРАВИ ДОМАШЕН ОЦЕТ ОТ ЯБЪЛКИ ИЛИ ГРОЗДЕ

Хубавият домашен оцет е безкрайно полезен и се прави много, много лесно. Ябълките капят по улиците и ги подритваме настрани. От градинските ябълкови дървета падат червиви, още неузрели плодове. Всички те са чудесни за оцет. Така че, съберете си един джоб ябълки и дерзайте.

У дома ползвам оцета за сутрешна напитка с вода плюс мед и оцет, за почистване, против комари, за консервиране и овкусяване на салатки.

Първоначално правех оцет от обелките на ябълките вкъщи, защото ми беше жал да ги хвърлям. Той, освен че ставаше лесно, премахваше миризмите в стаята, докато се „приготвяше“ на прозореца ни. Още правя такъв през зимата. Ето я статията за него, ако ви е любопитно:

Сега най-често правим оцет от падналите ябълки в градината. Той става много по-хубав. Понякога събирам и от дърветата пред блока, просто защото ми се къса сърцето да ги гледам как гният. Можете да ползвате червиви ябълки, не е нужно да махате никакви части от ябълката. Просто я нарежете на парчета.

ЗА ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ:

 • две-три ябълки, според големината
 • чешмяна вода
 • две-три супени лъжици захар (може и мед, и кафява захар)
 • буркан
 • марля или проветрив плат

ПРИГОТВЯНЕ:

Нарежете ябълките. Колкото по-ситно, толкова по-добре. Аз ги режа на парчета с големина към 3-4 см. Ако не ви е гнус, не махайте червивите части. Тази година за проба сложих два буркана с червивите парчета и стана същия, като в буркана без червеи. Затова вече режа ябълките наред.

Сипете парчетата в буркан, по възможност голям. Аз ползвам литрови буркани, докато имам свободни. Слагам парчета до половината или малко отгоре. Колкото повече парчета – толкова по-ароматен ще е оцета. Но, зависи и от сорта ябълка. Някои пускат кафяво, други стоят бели.

Сложете 2-3 супени лъжици обикновена захар. Захарта се разтваря и изчезва, но сигурно ще стане още по-вкусно с мед. Ако решите, заменете я.

Долейте с чиста вода от чешмата, но не съвсем догоре. Нека има място, защото сместа ще шупне. Покрийте с марля или парче стара тениска, памучен плат – каквото имате, трябва да може да диша.

Оставете на стайна температура. Моите буркани стоят на прозореца. Внимание, не ги забравяйте, защото след два месеца в тях няма да е останала течност – всичко ще се е изпарило.

След месец шупването ще е преминало и тогава може да прецедите течността. Получили сте „десертен оцет“. Той е леко газиран, мътен е и не е особено кисел. Ако го оставите да престои няколко месеца, ще става все по-бистър, кехлибарен и вкусен. Аз го сипвам в бутилки, затварям, но не плътно и прибирам да отлежава. Получава се прекрасен оцет. Веднъж с Явор намерихме една забравена бутилка и дълго се чудихме какво има в нея – напомняше на слабо порто, толкова беше вкусно.

Ако не разбърквате от време на време ябълките в буркана, те може да хванат мухъл отгоре. Не ги изхвърляйте, всичко е наред.

ЗА ВИНЕН ОЦЕТ:

Най-лесно винен оцет се прави като сварите гроздовите зърна, прецедите ги и добавите захар към сока. Ето я моята рецепта, тя е взета от гроздовия сок, който правим у дома. Той лесно вкисва и става на невероятен винен оцет:

НУЖНИ СА ВИ:

 • две-три чаши зърна черно грозде
 • две-три лъжици захар
 • чешмяна вода

ПРИГОТВЯНЕ:

Изронвате гроздето. Слагате го в тенджера и го заливате с вода. Съотношението е 1:2 в полза на водата. Завира и го махате от котлона. Оставяте да изстине, после прецеждате. Добавяте захарта и сипвате в буркани или стъклени бутилки. Затваряте не с капачки, а с плат. Оставяте на стайна температура около месец. Сокът ще шупва, затова не се затваря. Този сок цапа, оставете място в бутилките и бурканите за шупване.

След месец-два оцетът ще е престанал да ври. Тогава може да се сложат капачки и от време на време само да се проверява дали се отделя газ. От тук насетне оцетът отлежава и започва да се избистря. Ако имате оцетна гъба, добавете в бутилките. Ако нямате, този оцет сигурно ще направи и ще си имате за следващ път.

КАКВО Е ОЦЕТНА ГЪБА

Оцетна гъба е пектинова „тапа“, която създава плодът, докато отлежава. Има я и при ябълковия оцет. Тя забързва процесите, затова не я хвърляйте. Сложете я в буркан с малко вода и така я запазете до следващото приготвяне на оцет. Аз я режа на парчета и я слагам в бутилките с отлежаващ оцет. Ето едно видео с оцетна гъба, за да добиете представа:

Правила съм оцет от круши – той става прекалено слаб; също от дюли, от смокини, от годжи бери. Всички плодове, които съдържат пектин, правят оцет. Ябълките и гроздето са най-подходящи, обаче.

Домашният оцет няма нищо общо с онзи от магазина. Когато сами си правите оцет, ще разберете, че мътния оцет, който големите производители ви пробутват като по-натурален, е измислица. Оцетът е мътен, когато е десертен или когато е смесен с прекалено много утайки – когато свършва в бутилката. Отлежалият оцет е бистър, но има утайка. Ако го разбъркате, тя ще се вдигне, но после пак ще падне на дъното. Освен това, домашният оцет е вкусен. Той не е само киселина, той е аромат на плодове и на свършващо лято.

Вземете си две шепи плод и си направете. Толкова е лесно.

 • ДОМАШЕН ЛЕК ЗА СПОКОЕН СТОМАХ – РЕЦЕПТА
  Не познавам семейство, в което поне един да не се оплаква от стомах. Дали ще е подуване или киселини, или дори връщане на храна в хранопровода, дали ще са паразити или хроничен запек…

  Прочети нататък

 • ЛИКЬОР ОТ ДИВ КОПЪР/ РЕЗЕНЕ – РЕЦЕПТА
  Наричат дивия копър фенел или резене. Посадихме го в двора си, когато търсехме подправката „траханово биле“, която се слага в траханата. После се оказа, че влиза в употреба за още безброй неща. С…

  Прочети нататък

 • САЛАТА ОТ ЛАТИНКА
  Салатата от латинки се оказа наистина свежа и лятна. Напомня по нещо за салата снежанка – сигурно защото съдържа кисело мляко. Освен това латинката е много полезна: пълна е с антиоксиданти, с желязо…

  Прочети нататък

 • САРМИ С ЛОЗОВИ, ЛИПОВИ И ЛЕСКОВИ ЛИСТА
  Рецептата за съдържанието на сармите е изпитана безброй пъти. Взехме я от майката на Явор, тя е майстор на сармичките. Добавихме мъничко подправки и експериментирахме с различни листа, не само с лозови. Наистина,…

  Прочети нататък

 • ЧЕРЕШОВ ЛИКЬОР ТРИ ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ
  Черешовият ликьор не е точно като вишневия. Приготвя се по същия начин, ала става доста по-сладък. Хубавото е, че има как да доближите вкуса му до този на вишневия. А най-хубавото е, че…

  Прочети нататък

 • ЛИКЬОР ОТ ДЮЛИ – РЕЦЕПТА
  Още една неустоима рецепта за ликьор от дюли! Докато не направихме първия си дюлев ликьор, не възприемахме аромата на дюли като коледен. Обаче вече не си представяме зимни празници без дюлева напитка. Невъзможно…

  Прочети нататък

Автор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.