КАК СЕ ПРАВИ ШВАРЦ КАФЕ

Как се прави шварц кафе

У дома сме любители на хубавото еспресо. Когато ходим на почивка, често си носим мъничка кафемашина с нас, защото държим да пием сносно кафе. Обаче, понякога се получават недоразумения – казват ни, че в апартамента има кафемашина, после тя се оказва за шварц кафе.

Добре, че дълги години сме пили и шварц, та знаем тайните на приготвянето му. Ето как на тази почивка не си развалихме удоволствието, макар кафето, което носехме, да беше смляно като за еспресо.

Шварц кафето (или кафе американо) всъщност може да е вкусно и силно, макар и да няма каймак. Ето как се приготвя най-добре:

1. Първо сипваме вода в резервоара на машината.

Може да сложим изворна, може и от чешмата, ако мястото позволява. На резервоара се вижда колко кафета може да прави въпросната машина наведнъж. Резервоарът ще ни служи и за ориентир, когато пуснем машината да работи.

2. После поглеждаме цедката за кафето.

Очевидно тази машина е за шест кафета, тоест дозата за шест кафета е цедката, напълнена почти догоре.

Това не значи, че трябва да направим не по-малко от шест кафета наведнъж. Ние ще направим само две, например. Обаче, количеството кафе, което ще сложим за две чаши, няма да бъде 2/6 от цедката, а малко повече. Това е особеното, при приготвянето на шварц кафе. Количеството кафе намалява правопропорционално на броя на чашите. За две чаши, ще сложим кафе като за три чаши например или даже малко отгоре, за да може водата да се процежда през него по-дълго и така кафето да стане силно. Затова при шварц машините е изгодно да се прави наведнъж повече кафе, а не само едничко. По-добре пуснете поне две кафета, така и така ще ползвате мляно кафе като за три чаши.

Натискаме кафето в цедката, за да не преминава твърде лесно водата през него. Все-пак, не прекаляваме, за да не скъсаме плата на цедката.

3. Другото важно нещо, е да сме сигурни, че в каната отдолу няма никаква вода, за да не ни разреди готовото кафе.

4. Поглеждаме пак колко вода има в резервоара.

Ако има за шест кафета, а ние пускаме две, трябва да спрем машината, когато водата намалее до 4, тоест с две отделения надолу. Пускаме машината да работи и следим водата в резервоара, а не преценяваме по водата в каната. Много хора гледат каната и така кафетата стават прекалено дълги и блудкави. Щом водата стигне до нужното отделение в резервоара, спираме машината, но изчакваме още малко, преди да сипем кафето в чаши – чакаме да изтече всичката вода от цедката. Когато кафето вече не капе в каната, то е готово.

Шварц кафето се приготвя по-бавно от еспресо, но, по-добре да не бързаме чак толкова, и не само когато сме на почивка.

Да ви е сладко! Поздрави от Пълнощастие!

Автор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.