КОНФИТЮР ОТ КРУШИ, РЕЦЕПТА на Л.Кърджиева

Прекрасна, стара рецепта за конфитюр от круши – чудесна и за гарниране на торти и кексове.

Намерихме я в една стара книга, издадена през 1944 година: „Домашно приготвяне на зимнина“ от Лидия Кърджиева. Имахме доста домашни круши, малко по-дребнички и още не напълно омекнали, затова веднага решихме да я изпробваме.

Рецептата е лесна, а конфитюрът – чудесен на вкус.

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ ЗА КОНФИТЮР:

  • 2 килограма обелени, твърди круши (около 3 килограма преди да бъдат обелени)
  • 1 килограм захар
  • лимонена кора
  • карамфил или ванилия

Съотношението плод – захар е 2:1. Вие решавате колко конфитюр да направите.

ПРИГОТВЯНЕ НА КОНФИТЮРА:

Нарязваме и обелваме крушите на парчета, като отстраняваме не само семките, а и кората им. Въпреки, че нашите круши са домашни и не са пръскани, при варенето кората винаги остава по-твърда, затова се маха.

Нареждаме обелените и нарязани круши в голям съд: ред круши, ред захар – и така до върха на съда. Ако не ги съберете всичките, след около час може да се допълни с още круши и захар, защото те слягат. Така наредени, ги оставяме да престоят едно денонощие.

На следващия ден ги прехвърляме в голяма тенджера. Захарта се е стопила и крушите плуват в течност. Добавяме карамфила – за посоченото количество около 2-3 гвоздейчета. Лимонена кора може да ползвате на пакетче, подобно на ванилиите или да потърсите накиснати корички в течност. Не рендосвайте кората на лимон, освен ако си нямате домашни лимони. Внесените, дори да са био, са вредни, защото кората им се маже с препарати, за да ги държи свежи.

Ние си правим домашни накиснати в ракия корички, купени от билкова аптека, но за да омекнат, им е нужна поне година.

Конфитюрът се вари на тих огън (на 2-3 степен след при възможни 9) и крушите за готови за около час и половина. Течността не е изпарена и не е напълно сгъстена, само крушите са придобили по-оранжев цвят.

Накрая добавяме две-три лъжици от ракията, в която са натопени нашите лимонените кори. В оригиналната рецепта се ползват няколко лъжици коняк. Ето я и нея:

Затваряме горещия конфитюр в сухи бурканчета и обръщаме надолу с капачките, за да се вакуумират. Вкусът на този конфитюр от круши ни носи зимен уют и усещане за наближаващата вече Коледа.

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.