НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Крепостта Царевец във Велико Търново

Велико Търново е предизвикателство за посещение с малко дете, поне централната му част. Но ние имаме сантимент към старопрестолния град, семейството на Ева е живяло там, когато тя е била съвсем малка. Така че преди две години, когато дъщеря ни тъкмо навършваше три, я заведохме за първи път във Велико Търново. Искахме да гледаме заедно аудиовизуалния спектакъл „Звук и светлина”, изпълнен за празника на града – 22 март.

Държахме на хотел с вътрешен басейн, притесняваше ни и паркирането в центъра на Велико Търново, затова избрахме да нощуваме в Арбанаси. Опитът ни показа, че хапвахме основно в Търново. В центъра открихме приятни заведения за хранене, с изглед към старините и дори с детски клубчета в някои от тях.

УПЪТВАНИЯ:

За да стигнете до крепостта „Царевец“, следвайте реката и търсете централната част на града. Препоръчваме да ползвате навигация. Освен ако не познавате идеално централната част на Велико Търново, трудно ще се ориентирате по детелините на шосетата, които водят натам. Близо до крепостта улиците стават еднопосочни, а коли и автобуси има доста.

Ние идвахме от Арбанаси, така че от дясната ни страна видяхме църквата Свети Димитър, която се свързва с обявяването на въстанието на Асеневци във Велико Търново.

По време на Втората българска държава Свети Димитър е сред най-почитаните светци най-вече в столицата Търново. Асеневци го смятали за свой покровител. Според поверието Чудотворецът е изоставил град Солун и станал закрилник на българите.

В центъра на Велико Търново паркирането е платено. Ние оставихме колата си на паркинг след моста до църквата  Св. 40 мъченици. В нея е обявена и Независимостта на България на 22 септември 1908 година. Срещу паркинга има още една църква – Успение Богородично, построена на мястото на средновековния манастир Успение Богородично. Запътихме се пеша по тротоара над реката към главния вход на „Царевец“.

Там освен билети за крепостта, си купихме и второто българско знаме от колекцията със знамена на дъщеря ни 🙂

Едва, когато се окажете в подножието на крепостните стени и тръгнете по каменния мост, ще осъзнаете колко внушителна е крепостта Царевец.

 • Работно време: 08:00 – 19:00 от април до октомври, 09:00 – 17:00 от ноември  до март.
 • Влизането на посетители се преустановява 45 минути преди края на работното време.
 • За възрастни входът е 6.00 лева, за учащи и студенти – 2.00 лева, семеен билет за семейства с до 3 деца 6.00 лева.
 • До самия вход на крепостта няма паркинг, ще трябва да повървите малко. 
 • Магазините със сувенири се намират около касите на входа.
 • За вода или храна пак там е мястото.

ИСТОРИЯ:

Крепостта „Царевец“ е престолнина (столичен град) на Второто българско царство. В нея се е влизало през няколко входа.

 • Главният вход към крепостта, който виждате на снимката, е от запад. Защитата на входа се е състояла от четири последователно разположени порти и кули над тях. Пред първата порта е бил подвижният, дървен мост. След най-вътрешната порта са били разположени казармените постройки.
 • Вторият вход е така наречената Малка порта (Асеновата). Намира на северозападната крепостна стена.
 • Третият вход, Френкхисарската порта, е в югоизточния край на крепостта. Охранявал се е от бойна кула. Това е било най-уязвимото място на крепостта, също и водоизточникът. Кулата е известна като Балдуиновата кула. Легендата разказва, че латинския император Балдуин Фландърски е бил затворен в нея, пленен от цар Калоян.
 • Смята се, че главният вход на намиращата се точно срещу „Царевец“- „Трапезица“, се намирал на южната страна на „Трапезица“. Двете крепости са били свързани с мост над  река Янтра. Мостът е бил някъде срещу църквата Св. 40 мъченици.

Реставрацията на крепостта „Царевец“ е започнала през 1930 година и е завършила през 1981 година.

В централната част на крепостта е разположен дворцовият комплекс. По време на археологическите разкопки са открити основите на 470 жилищни постройки, страноприемница, 23 храма и 4 градски манастира. В най-северния край на Царевец се намира издаденият към река Янтра скален нос, известен като Лобната скала. Прието е, че това е мястото, където са се извършвали публичните екзекуции. Ето как я е описал Иван Вазов в романа си „Светослав Тертер“:

По пладне войници изкараха Иоакима из килията му и го поведоха към североизточната порта. Извън портата се спущаше стръмна урва към Янтра. На горния край на тая урва се подаваше като нос една скала. Тя стърчеше високо над пропастта, в подножието на която реката шумеше зловещо. Сега там в един вир се клатушкаха няколко болярски трупове, хвърлени вчера оттук. От тая скала се хвърляха важните държавни престъпници.

В най-високата част на хълма Царевец се намира Патриаршеската църква.

Носете си:

 • вода. Разходката е дълга.
 • връхна дреха. На хълма духа.
 • шапка за слънце през лятото
 • фотоапарат

Ако като нас сте с малко дете, вероятно няма да обиколите всички места и да изкачите всички кули. Не е и нужно. Това е чудесен повод да се връщате отново и отново тук през годините.

Тримата спирахме много, още от първите метри на влизане. Минаването по подвижния мост ни се стори страшничко, през пролуките се вижда пропастта. При входа пък има доста атракции. Видяхме „Театър на вековете“, както и бронирани макети на коне за снимки. Възползвахме се и ние, възрастните, много се смяхме. Елора не чак толкова 🙂

Разходката из крепостта Царевец не е много подходяща за колички. За разлика от алеите на Трапезица, тук има доста стъпала, които ще ви затруднят. Ползвайте слинг или кенгуру, а ако се уморите, просто поседнете на пейките в централната част на крепостта.

Разстоянията не са малки, а изкачването на места е сериозно, особено ако сте паркирали по-далеч и сте изкачвали като нас и стръмната улица до главния вход. Ние разделихме разходките в два дни. Нашият първи етап включваше югоизточната стена с разходка до Балдуиновата кула.

От Балдуиновата кула ви очаква наистина красива панорама. От едната страна на върха с Патриаршеската църква наднича платото на Арбанаси. Въпреки, че беше март и все-още студено, всичко започваше да цъфти, гущерчета се криеха сред скалите. Забавленията за най-малките бяха навсякъде – катерене по големите стъпала, падане, надничане. Дръжте малките деца за ръка и не позволявайте да се качват по зидовете, за да няма инциденти.

Пак ви съветваме: не си поставайте за задача да разгледате всичко, да се изкачите и заснемете всяко едно от местата в крепостта още при първото си посещение. За да разгледате крепостта „Царевец“ ви трябват поне два дни. Поне.

А за да разгледате Велико Търново, планирайте няколко ваканции в този стар, пълен с история и добри хора град.

Децата и възрастните се радват на:

 • Крепостта с крепостните кули
 • Главният вход и отбранителните му кули 
 • Гледката от крепостта: околните планини, Трапезица и Велико Търново
 • Река Янтра, погледната отвисоко
 • Патриаршеската църква
 • Балдуиновата кула
 • Лобната скала
 • Пейки за релакс
 • Възможността да се снимате, облечени в старинни дрехи

Най-подходящи сезони за посещение: Целогодишно. Пролетта и есента бихме препоръчали ние, за да не са твърде екстремни условията за разходка.

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.