НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Крепостта Акра на нос Акин край Черноморец

Дори перфектната морска ваканция има облачни дни или принудителни почивки от плажа, защото сте поизгорели на слънце:) Има и вечери, в които ви се иска да се разходите някъде по-далеч от тълпите и уличките със сувенири. Нос Акин край Черноморец и крепостта Акра на него са място, което заслужава да разгледате.

Ако сте били на новия кей на Черноморец, право пред вас в морето сте наблюдавали нос Акин. Ние отидохме там по залез.

нос Акин

УПЪТВАНИЯ:

До нос Акин се стига с автомобил, видяхме таксита. Възможно е да отидете и пеша, но в слънчев пек няма да ви хареса. Далечко е.

Отбивката за нос Акин и крепостта е на една от по-главните улици на град Черноморец – улица „Оборище“, която пресича цялото селище. Препоръчваме да ползвате навигация. Ако се движите в посока Бургас, малко след последните къщи за гости в края на града трябва да завиете надясно. На улица Оборище видяхме две табелки с посоката към крепостта. Едната беше на самото кръстовище, но и двете не бяха много големи, така че бъдете бдителни. Има и табели за малкия рибен ресторант в непосредствена близост до крепостта. Пътят е черен, проходим за всякакъв вид автомобили. По него се стига до самата крепост, там е и импровизирания паркинг и за посетителите на ресторанта.

крепост Акра

ИСТОРИЯ:

Табелките, които следвахме с посоката за крепостта Акра бяха с нелогичния надпис „Ранновизантийска крепост Акра“. Ние от Пълнощастие се надяваме, преиначаването на българската история* да остане в миналото.

 • *Терминът „Византия“ е измислен от Йероним Волф и то чак през 16-ти век.  С него той е обозначил Източната Римска империя. Нейните поданици са се самоопределяли като  ромеи (тоест римляни). Земите ни са били част от тази империя, а предците ни – нейни поданици. Когато тази крепост е била действаща, терминът „Византия“ не е съществувал.

Не е редно да наричаме селищата, където са живели дедите ни, чужди. В близкия Созопол – Аполония са намерени артефакти на тракийското племе скирмиади, което населявало местността векове по-рано от края на 5 век, посочен като времето на предполагаемия строеж на крепостта. На таблото пред крепост Акра е представена и монета от периода на един от тракийските императори на Източната Римска империя – Анастасий I. Представени са и монети на друг император, роден по нашите земи – Юстиниан Велики. Едва ли така наречените „византийци“ са построили каквото и да е било по нашите земи. 

Нос Акин е бил с първостепенно значение като наблюдателен пункт. След възстановената кула в началото се забелязват редица постройки, разкрити при археологически разкопки. В момента те са неподдържани, мястото е обрасло в дива растителност. Трудно може да се придобие реална представа за мащабите на крепостта и сградите около нея. Има сведения за скални срутвания в миналото. Голяма част от крепостта Акра всъщност е скрита от водите на Черно море.

След възстановената миниатюрна част от крепостните стени и скритите от храсти разкопки ще стигнете до изоставени военни бункери. На един от тях има поставен голям метален кръст.

Има надпис в основата му:

Кръстът е дарение от Георги Боянов Георгиев – Боянския майстор

От въпросната военна кула за наблюдение може да се насладите на приказна гледка към Черноморец и Созопол в далечината. Стъпалата до върха са счупени, така че мястото определено не е безопасно и е непрепоръчително за деца.

нос Акин

Продължавайки по съседната тясна пътека, скрита в храсталака, ще стигнете до най-крайната точка на носа.  Ние се бояхме да не срещнем подивели кучета там, защото беше безлюдно и малко страшничко, но мястото е спокойно. Нямаше други живи същества, освен птиците в небето и малцината туристи, които срещнахме.

На скалите до водата се намира паметник на загиналите през 1943 година моряци от екипажа на торпедоносеца „Смели“. Корабът се е разбил в подводните скали, намиращи се точно срещу тази част на носа по време на военно учение.

торпедоносецът "Смели"

От края на нос Акин пред вас се ширва морето. Пред погледа ви е Бургаския залив от едната страна и остров Св. Йоан (Свети Иван) със Созопол след него. Има стъпала, които да ви заведат чак до скалите, врязани в морето. Ако се загледате, ще видите дори новите кейове на Черноморец, както и малкия параклис на брега до тях. Ще ги познаете по българския трибагреник, нарисуван на скалите.

Мястото е стръмно, така че дръжте децата за ръка. Не ви препоръчваме да продължите по тези стръмни стъпала с дете, но равната площадка на носа е достатъчно широка.

Край възстановената кула на крепостта  видяхме ресторантче, ако сте гладни. Там също внимавайте със стъпалата, защото не са поддържани. Дръжте децата за ръка, не ги оставяйте да изследват сами местността. Не носете дълги, ефирни поли или рокли, защото се закачат по драките, когато морския бриз ги развява:)

Носете си:

 • вода
 • връхна дреха вечер
 • спрей против комари
 • слънцезащита, ако се разхождате денем
кей Черноморец

Децата и възрастните се радват на:

 • Крепостта Акра
 • Близкият рибен ресторант
 • Гледката към околността
 • Терасата пред паметника на торпедоносецът „Смели“
 • Откритото море
 • Двата малки плажа от двете страни на носа
 • Скали и места за релакс
 • Възможността да снимате, невероятни изгреви и залези

Още кадри от нос Акин и крепостта Акра:

нос Акин
торпедоносец "Смели"
торпедоносец "Смели"
паметник торпедоносец "Смели"

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.