НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Лесопарк и крепост Хисарлъка в град Кюстендил

Лесопарк Хисарлъка в Кюстендил е чудесно място за разходка с деца. Има дълги, сенчести алеи по протежение на крепостта и в самия парк, включително Алея на здравето и Алея на любовта. Има хубава детска площадка с „къщичка на Баба Яга“ и безплатен въжен тролей. Има дори зоокът, който през 2016-та не беше за хвалене, защото клетките бяха тесни и не си тръгнахме с добро чувство от там. Но до Кюстендил се стига приятно и сравнително бързо от София, посещението е подходящо и за еднодневна разходка, дори да не тръгнете рано сутринта.

В лесопарк Хисарлъка има няколко хотел-ресторанта и хижа, така че има къде да похапнете, ако не носите нищо със себе си.

УПЪТВАНИЯ:

До лесопарк Хисарлъка най-лесно ще стигнете, следвайки централния булевард на града „цар Освободител“. Изберете обходния път, завивайки по улица „Иларион Ловчански“, която преминава в улица „Хижата“. Имате възможност да стигнете и по други улици, намиращи се от лявата ви страна, ако минавате през града в посока София – Гюешево. Тези улици обаче са значително по-стръмни. Ние минахме по една такава и после доста съжалявахме.

Препоръчваме предварително да си запазите маршрута в навигатора, защото на място обхвата се губеше и Гугъл картите ни пращаха не където трябва.

Крайната ви цел е малък площад на върха на хълма, близо до ресторант „Чешмето“. Площадът побира около 50 – 60 автомобила и паркирането е безплатно. Не сме заплащали входна такса за атракциите на хълма: крепостта, зоологическата градина, детската площадка, Алея на любовта и Алея на здравето.

С радост щяхме да оставим лептата си поне за зоологическата градина, за да живеят животните там по-добре.

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

Крепостта Хисарлъка e късноантична и средновековна крепост. Формата й е на неправилен многоъгълник, който следва релефа на хълма. По крепостната стена има 14 кули, три от тях са възстановени и се извисяват на 14-15 метрова височина. През 2016-та още не бяха отворени за посетители. В кулите ще се излагат експонати, намерени при археологическите разкопки на района. Крепостта е била изградена в края на 4 или началото на 5 век. Има сведения за съществени промени около 6 век. Била е разрушена от османските завоеватели през 15 век. В сегашния й вид крепостта Хисарлъка е възстановена през 2014 година.

По алеите на крепостта няма автомобили, така че няма да се тревожите по време на разходката си. Има достатъчно сянка, но има и стъпала, и места за катерене, така че не оставяйте децата без надзор. От височината на Хисарлъка има живописна гледка към град Кюстендил и обграждащите го планини. Ще намерите не едно местенце за впечатляващи снимки. Ако сте с количка, стълбите и чакъла в крепостта ще са пречка, но пък в самия парк алеите са равни, имаше и застлани с твърда настилка. Покрай тях са разположени пейки, тихо е, а високите дървета пазят хубава сянка.

Любопитно е, че през 19 век хълмът с лесопарка е бил напълно оголен. Благодарение на кюстендилци и лесовъда Йордан Митрев постепенно Хисарлъка бил залесен. Създали горски разсадник в местността „Доктор Джанки” и различните видове фиданки от там послужили за бъдещото залесяване.

Ако се разходите до местността Ючбунар, близо до село Богослов, ще видите най-старите и най-високи секвои в България – издигат се на височина над 30 метра и са на възраст 120 години. Те също са засадени от кюстендилеца Йордан Митрев.

IMG_5419

Хисарлъка беше едно чудесно място за разходка, жителите на Кюстендил и околностите са късметлии да живеят близо до него. Беше чисто и тихо, дано си остане такова.

НОСЕТЕ СЪС СЕБЕ СИ:

 • вода
 • пари в брой
 • предварително запаметена карта на навигацията
IMG_5425

Децата и възрастните се радват на:

 • гледката на околните планини
 • крепостта Хисарлъка
 • наблюдателните кули
 • маси за пикник
 • детска площадка
 • къщата на „Баба Яга“
 • зоологическата градина
 • „Алея на любовта“ и „Алея на Здравето“
 • детски въжен „тролей“
 • места, свързани с историята на България

IMG_5421

Снимки от Крепостта Хисарлъка:

IMG_5426
IMG_5428
IMG_5432
IMG_5466
IMG_5439
IMG_5437
IMG_5467
IMG_5472
IMG_5483
IMG_5527
IMG_5423
IMG_5427
IMG_5429
IMG_5430
IMG_5434

Снимки от детската площадка:

IMG_5337
IMG_5345
IMG_5360
IMG_5396
IMG_5399
IMG_5332
IMG_5353
IMG_5362

Снимки от Зоологическата градина:

IMG_5438
IMG_5454
IMG_5459
IMG_5460
IMG_5461
IMG_5462
IMG_5463

Алеите са примамливи и за любителите на паркур!

IMG_5539
IMG_5543
IMG_5544–3

Автори: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.