ЛИКЬОР ОТ ДИВ КОПЪР/ РЕЗЕНЕ – РЕЦЕПТА

Наричат дивия копър фенел или резене. Посадихме го в двора си, когато търсехме подправката „траханово биле“, която се слага в траханата. После се оказа, че влиза в употреба за още безброй неща. С него си правим полезен за стомаха чай, забъркваме и един нетраен лек за проблемен стомах, слагаме го в таратора и в киселите краставички. Дивият копър има по-анасонов вкус от обикновения копър. В източна България расте във всеки двор, има го даже по полетата. В северните части, обаче, не се намира чак токова лесно.

ликьор от див копър - резене

Попаднахме на рецепта за ликьор от резене и веднага решихме да я добавим към останалите бутилки в шкафа ни за напитки. Вкусът става мек, анасонов, по подобие на пастис.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 1 литър ликьор:

  • две-три китки със семена на див копър
  • 600 – 700 милилитра водка
  • 200 грама захар
  • 300 милилитра вода

ПРИГОТВЯНЕ НА ЛИКЬОР ОТ СЕМЕ НА ДИВ КОПЪР:

В литров буркан сложихме китките със семената на резенето и ги заляхме с водката. Използваме семки, които бяха още свежи, а не изсушени, но би трябвало да се получи и със сухи семена. Затворихме буркана с капачка, за да не изветрява алкохола. Оставихме да престои един месец – бурканът стоеше в стая, без да е изложен на пряка слънчева светлина. След това прецедихме течността през марля.

Приготвихме захарен сироп, като загряхме водата и разтворихме захарта в нея. Оставихме сиропа да изстине, преди да го смесим получения извлек. Преди да бъде смесен със захарния сироп, цветът на течността беше зеленикаво-кафяв, после стана жълтеникав и леко мътен. Вкусът на напитката се промени също, стана по-мек.

Оставяме всеки ликьор да престои, макар и в стъклена бутилка. Колкото повече време отлежават, домашните ликьори „омекват“ и обогатяват вкуса си. Вкусът им не е постоянен, той се променя, макар ликьорът да е в стъклено шише и видимо да няма какво да пуска нови аромати.

Ликьорът от семена на див копър, за разлика от мастиката, вкъщи се хареса и на хора, които не обичат анасонови напитки. Разбира се, вкусът зависи и от това колко захарен сироп ще добавите. Може да го сипвате на части, за да го опитвате и да прецените по свой вкус.

Желаем ви много поводи за наздравици и драги гости на трапезите ви!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2023 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.