ЛИКЬОР ОТ ЗЕЛЕНИ ОРЕХИ: РЕЦЕПТА на А.Н.Делев

Търсите ли изпитана рецепта за ароматен орехов ликьор? Ние си правим орехов ликьор от доста зими, но тази рецепта ни се получи най-ароматна и хубава от всички досегашни. Тя е стара, открихме я в книгата на Антон Николов Делев* „Семейно съкровище (Домашна енциклопедия) Книга, потребна за във всяко семейство и за всекиго.”, издадена през 1891 година.

* Антон Николов Делев е български книжовник, журналист, писател и общественик.

Ликьорът от зелени орехи, записан от Делев, се прави почти по същия начин както основната рецепта. Единствената разлика са подправките.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 • 50 зелени орехчета
 • 2 литра домашна ракия 25 градуса
 • 10 грама канела, по-добре на пръчка, защото смляната се прецежда трудно
 • 5 грама карамфил на розички
 • 5 массис (macis)* (може да се замени с индийско орехче)
 • 1 килограм захар и 1 килограм вода, направени на захарен сироп

*Мацис (массис) или мейс, наричан още мускатов цвят, представлява ароматна подправка, добивана от плодовете на мускатовото дърво Myristica fragrans. От него се добива и индийското орехче. Всъщност, мацис е външната му обвивка, която има малко по-остър вкус от ядката.

ПРИГОТВЯНЕ НА ЛИКЬОР ОТ ЗЕЛЕНИ ОРЕХИ:

За рецептата ние използваме 50 зелени орехчета. Берат се, преди да са се оформили черупките и са още меки, някъде през юни. В оригинал орехите се разчупват. Ние сме свикнали да ги бодем, затова използваме шило и пробиваме по десетина дупчици във всяко орехче. Внимавайте, тази процедура оцветява кожата, дори да сложите ръкавици. Но пък йодът е полезен.

Слагаме набодените орехчета в литрови буркани заедно със слабата ракия. В рецептата ракията е описана като 15 градусова, ние използваме малко по-силна, около 25 градуса. За да получим по-нисък градус ракия, у дома просто разреждаме ракията с дестилирана или изворна вода. Ползваме хубава, домашна ракия.

Правили сме ликьор и с водка, но с ракия ликьорите стават по-вкусни, убедени сме.

В бурканите добавяме канела, карамфил и мацис (массис). Понякога, ако не намерим мацис, заменяме със същите грамове смляно/настъргано индийско орехче.

Затваряме бурканите с капачка и орехите трябва да престоят така две седмици на сянка. И да останат повечко време, няма лошо. След това течността се прецежда. Овкусената ракия се разбърква с двата килограма захарен сироп. Отново затваряме с капачки и оставяме да престои още два месеца на стайна температура. След тези шейсет дни течността отново се прецежда и вече е готова за консумация.

Ликьорът от тази рецепта е много по-ароматен от този, получен с обикновената ни рецепта за зелени орехи. Става по-слаб като алкохолен градус, но много ароматен ликьор, който е по-вкусен, колкото повече отлежава.

Тази рецепта за ликьор от зелени орехи е от книгата на Антон Николов Делев в книгата му „Семейно съкровище (Домашна енциклопедия) Книга, потребна за във всяко семейство и за всекиго.”, издадена през 1891 година.

 • ДОМАШЕН ЛЕК ЗА СПОКОЕН СТОМАХ – РЕЦЕПТА
  Не познавам семейство, в което поне един да не се оплаква от стомах. Дали ще е подуване или киселини, или дори връщане на храна в хранопровода, дали ще са паразити или хроничен запек…

  Прочети нататък

 • ЛИКЬОР ОТ ДИВ КОПЪР/ РЕЗЕНЕ – РЕЦЕПТА
  Наричат дивия копър фенел или резене. Посадихме го в двора си, когато търсехме подправката „траханово биле“, която се слага в траханата. После се оказа, че влиза в употреба за още безброй неща. С…

  Прочети нататък

 • САЛАТА ОТ ЛАТИНКА
  Салатата от латинки се оказа наистина свежа и лятна. Напомня по нещо за салата снежанка – сигурно защото съдържа кисело мляко. Освен това латинката е много полезна: пълна е с антиоксиданти, с желязо…

  Прочети нататък

 • САРМИ С ЛОЗОВИ, ЛИПОВИ И ЛЕСКОВИ ЛИСТА
  Рецептата за съдържанието на сармите е изпитана безброй пъти. Взехме я от майката на Явор, тя е майстор на сармичките. Добавихме мъничко подправки и експериментирахме с различни листа, не само с лозови. Наистина,…

  Прочети нататък

 • ЧЕРЕШОВ ЛИКЬОР ТРИ ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ
  Черешовият ликьор не е точно като вишневия. Приготвя се по същия начин, ала става доста по-сладък. Хубавото е, че има как да доближите вкуса му до този на вишневия. А най-хубавото е, че…

  Прочети нататък

 • ЛИКЬОР ОТ ДЮЛИ – РЕЦЕПТА
  Още една неустоима рецепта за ликьор от дюли! Докато не направихме първия си дюлев ликьор, не възприемахме аромата на дюли като коледен. Обаче вече не си представяме зимни празници без дюлева напитка. Невъзможно…

  Прочети нататък

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2021 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.