ЛИКЬОР ОТ ШИПКА И НЕБЕТ ШЕКЕР – РЕЦЕПТА

Тази рецепта за шипков ликьор всъщност значително омекотява използваната ракия – колкото и силна като градуси и рязка на вкус да е била преди това. Шипковите плодове я променят и на цвят, и на вкус. Ракията не се разрежда, така че градусът на ликьора оригинално също е висок.

СЪСТАВКИ:

Ние направихме малка доза, колкото да опитаме как ще се получи. Имахме наистина силна и не особено вкусна ракия, набрахме си малко шипки. Съотношението е: на една част от плодовете на шипката се добавят три части ракия и половин част небет шекер. Ето го в примерни мерки:

  • Един килограм плодове от шипка
  • Три килограма домашна ракия
  • Половин килограм небет шекер

ПРИГОТВЯНЕ:

Вземат се един килограм узрели шипки, нарязват и се премахват семките. Работата е пипкава. Ако не ви се занимава, може само да отрежете горната и долната страна на плодовете на шипката. Претегляте ги. Слагате ги в подходящ стъклен съд, който побира определеното от вас количество. Заливате с ракия – тя трябва да е три пъти повече от теглото на шипките. Добавяте небет шекер, като неговото количество е наполовина на това на шипките.

Оставяте стъкления съд на слънце – например на прозореца – и оставяте да престои 15-20 дена. Може да разклащате съда, за да се разтопи небет шекера или от любопитство:). Так или иначе, още на третия ден той вероятно ще е разтопен.

Когато измине времето, прецеждате течността и преливате в бутилки. Ще усетите разликата във вкуса на ракията веднага. Той е по-мек, но и по-пикантен. Не е сладък.

Макар да е готов веднага за консумация, вкусът само се подобрява с времето. След три-четири месеца ще стане значително по-мек и още по-приятен. А ако този, по-обикновен шипков ликьор ви е силен като алкохол, скоро ще покажем още една рецепта за ликьор от шипки.

Наздраве!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.