НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Микроязовир Кремиковци

Отдавна подозирахме, че там има вода – след последните къщи на софийския квартал Кремиковци, недалеч от пътя, който се вие в низината, преди да се закатери към планината. Минете ли по пътя към Кремиковския манастир, ще забележите големия дървен навес отляво. Малкия язовир се намира след него, ала не се вижда. Само жабите се чуват понякога.

Трябва да се спуснете надолу по стръмна поляна, за да стигнете до  райското местенце. Препоръчваме да отидете до водата с кола – почвата е глинеста и доста ще се окаляте, особено ако скоро е валяло. Не бъркайте този малък язовир с огромния водоем на Рудник „Кремиковци“. Микроязовир Кремиковци е известен също като Бента.

УПЪТВАНИЯ:

За да стигнете до Микроязовир Кремиковци (Бента) следвайте маршрута до Кремиковския манастир. Ние най-често пътуваме по бул. „Ботевградско шосе“. Малко преди левия завой за ул. „Челопешко шосе“ ще видите указателна табела за манастира. Внимавайте по „Челопешко шосе“: точно при кв. Челопечене има бензиностанция – там пътя се разклонява и трябва да завиете наляво към кв. Кремиковци. Ако продължите направо, ще стигнете индустриалната зона. Вашият маршрут е по ул. „Свети Георги Победоносец“.

Щом стигнете моста след последните къщи на кв. Кремиковци, ви остават около 500 – 600 метра до язовира. До него водят два черни пътя – ще се падат се във ваше дясно. И двата се отклоняват от главния път, водещ до Кремиковския манастир. Намират се от двете страни на малък мост над рекичка, която минава през въпросния язовир. По който и път да завиете, все ще стигнете до водата. Ние изпробвахме трети вариант, защото беше валяло и черните пътища бяха доста разкаляни – спряхме на самото шосе към манастира, близо до дървения навес. Покрай навеса има пътечка, по която понякога минават любители на високопроходимите мотори. Язовирът се намира най-много на две-три минути пеша. 

Оказа се, че черните пътища са супер и определено ви препоръчваме да ги ползвате.

Ахнахме, щом видяхме дърветата, водата и сенчестата полянка. Малко се поподхлъзнахме по мократа глина, поокаляхме се и се посмяхме, докато бързахме да стигнем:)

ИСТОРИЯ:

По оскъдната информация от мрежата:

Водоем Кремиковци е микроязовир, известен още като Бента. Зарибен с щука, шаран и толстолоб.

Когато ние го посетихме (юли 2018-та), нямаше нито един рибар. На едно от дърветата имаше табела, че е риболовът и плуването са забранени. В горичката стои изоставена каравана, както и счупена бариера. Най-вероятно преди време е имало условия за платен риболов.

За съжаление не останахме много, заради съседите ни по излет. За пръв път ни се случва да имаме проблеми с куче, при това домашно хъски, пуснато да тича наволя. Играта му беше изненадващо груба, придружена щедро с лай и подскоци, а за дете на пет си е страшничко непознато куче да ти налети с лай дузина пъти. Уви, кучето така и не беше прибрано от собствениците си – деца, които се къпеха във вира на рекичката. Наложи се да си тръгнем, след като доброто ни настроение се бе изпарило. Жалко. Сега Елора не иска повече да ходим там.

Иначе мястото е красиво и сенчесто, може да отидете и с детска количка, ако минете по черния път. Тихо и закътано е, но имайте едно наум за стадата, които пасат в околността. Ние сме срещали много пъти животните и не сме имали никакви тревоги – крави, коне, кози, овце и кучетата на стадата. С козите и овцете върви пастир. Животните може би идват на водопой до водата.

Носете със себе си:

  • защита от кърлежи – в района пасат селскостопански животни
  • питейна вода
  • постелка за пикник
  • нещо за хапване, защото ще е жалко да си тръгнете бързо

Мястото беше сравнително чисто, ако не броим зарязаната каравана. Молим ви никога да не оставяте отпадъци, отнесете ги със себе си до контейнер в града!

Ако огладнеете и ожаднеете, а не сте взели нищо, в Кремиковския манастир ще откриете и чешма, и храна. Така че мястото е подходящо дори за най-неподготвените – близо до София, с възможност да похапнете вкусно навън.

Децата и възрастните се радват на:

  • Водата и дърветата наоколо
  • Птички в небето
  • Влечуги и земноводни, рибки във водата
  • Поляни около язовира
  • Дървета, предлагащи прохлада

Още гледки от микроязовир Кремиковци (Бента):

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.