ОБЛЕКЛОТО НА БЪЛГАРИНА…историческата ми броня – гамбезон

автор: Константин Колев

Гамбезон, това е войнска ризница от плат. Използвам я за участие в исторически възстановки и фестивали.

Untitled23333

Имам я отпреди година, много добре е направена.

Гамбезонът се изработва от вълна или лен. Вътре се подплатява памук или вълна – напластява се гъсто, така че да омекоти удар от противниково оръжие. Такива текстилни, неметални брони са се носили в периода между 9 и 11 век от викинги и други германски народи. През Късното Средновековие гамбезоните също са масово разпространени (например сред рицарите кръстоносци), но тогава са били с ръкави чак до китката на ръката. Те са хем дебели и плътни, хем леки и давали възможност за по-бързи и гъвкави движения по време на бой. Освен това върху тях можело да бъде навлечена допълнителна метална броня, например плетковата ризница (chain mail) и плочковата ризница (lamellar) – в масови боеве, по преценка на воина или според ситуацията. Гамбезонът може да се използва и като връхна дреха, пазеща от студа, подобно на днешните зимни якета.

Untitled2333344444

Гамбезонът е основен атрибут за участието в исторически възстановки и фестивали, които не са само хоби, а метод в историческата наука (експериментална археология), развитие на ценностна система (воински и рицарски качества), както и професия в много държави.

Untitled223

Аз съм Константин Колев – рицар, викинг по душа и Воин на Светлината.

Доктор съм по изкуствознание и история на културата, имам интереси в сравнителната митология и историята на Скандинавския север, Русия и Източна Европа; владея осем езика и съм завършил 4 висши образования. Участвам в исторически възстановки и фестивали, занимавам се и с много спортове.

https://newbulgarian.academia.edu/KonstantinKolev

Автор: Константин Колев

Редактор:Евел Инара

Снимки:личен архив Константин Колев

Пълнощастие© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.