ОБЛЕКЛОТО НА БЪЛГАРИНА…моята носия от Средногорието

автор: Костадинка Дойчева

“Къща-музей Димчо Дебелянов”

Когато облякох за първи път народна носия се почувствах уникално индивидуална, изведнъж разчупвайки общоприетите модни решения видях във външния израз на носията излъчването на голяма красота и топлина. Аз се казвам Костадинка Дойчева на 26 години, родом съм от град Копривщица. Занимавала съм се с народни танци, обичам българските традиции и обичаи.

Изключително съм горда и щастлива, че имах възможността да участвам в един национален и най-български проект “Аз съм Българка!” на фотографа Радослав Първанов, който има за цел да покаже на света колко красива е нашата Родина и колко магнетична е красотата на българката, облечена в народна носия.

“Къща музей Лютова къща”

Облечена с носията, двамата с него заснехме кадри, с които се докоснахме до българското Възраждане, а именно в родния ми град Копривщица. Съвсем скоро предстои откриване на изложба с кадри от всички заснети места от проекта “Аз съм Българка”.

Традиционната народна носия е изработена от висококачествени платове, тя е богато украсена с шевици, гайтани, красиви копринени кенета, дантели, извезана е с много вкус и фантазия.

Елементите, формите и цветовете, цялата колоритност на това облекло въздейства и показва ясно и убедително къде са корените ни.

Чувствам се загадъчна и нежна в това българско народно облекло. Самият костюм е създаден от няколко части – кенарена риза, престилка, сукманен тип носия с невероятни гарнирани бродерии. Всичко това е изкуство, което пресъздава изящна форма и символизъм. В него личи майсторство, история и магия.

Автор: Костадинка Дойчева

Редактор: Евел Инара

Снимки: Радослав Първанов

Пълнощастие© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.