МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА… е носията, с която се чувствам свободен!

Моята любима дреха е шопската фолклорна носия от район „Граово“. Състои се от бял беневрек (панталоните), бяла риза с шевици по ръкавите и деколтето, върху която се облича бяло менте, украсено с черни гайтани. Препасва се отгоре с пояс – черен или червен. Аз предпочитам черния пояс, който се съчетава с черния гайтан по беневрека и ментето – така предимно червените шевици по ризата изпъкват повече. Върху черния пояс слагам широк черен кожен колан, украсен с множество метални капси. На краката си обувам бели шопски чорапи с шарена окраска или чисто бели с черна лента в горния им край. Върху тях слагам цървули, изработени от мека телешка кожа.


Това е традиционна младежка граовска дреха. С нея още като ученик започнах участието си в предаването „От българско по-българско“ на национална телевизия СКАТ, в което играя и до днес с нея. Рядко сменям този костюм с друг. Той е моята емблематична дреха, с която предпочитам да танцувам. Когато съм облечен в нея се чувствам свободен и тя ми помага да се пренеса в емоцията на времето на нашите деди.

Аз се казвам Николай Бояджиев, на 24 години от Габрово, но живея в София повече от десет години. Завършил съм Национално училище за танцово изкуство и съм студент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Ръководител съм на професионална танцова формация АСТИ ДЕНС – млада група от професионални танцьори, луди по българския автентичен фолклор и в частност българските танци. Обожаваме да реализираме щури и атрактивни проекти и смело се хвърляме във всяка нестандартна идея. Харесва ни да работим в духа на новото поколение музиканти, които експериментират успешно с традиционното звучене и създават нов тип музика – например музикантите от „Тъпани и гайди„. Това звучене ме вдъхновява да създавам интересна хореография и да работя усилено.


Преди две години създадох клубове за народни танци АСТИ ДЕНС, където преподавам на любители-танцьори, харесващи българския фолклор. С тях вземаме участия в различни конкурси и в момента се организираме да си ушием фолклорни леки носии от софийско, с които да се представяме.

  • Благодаря, че споделяте любовта ни към българското!

  • Ако искате да разберете повече аз АСТИ ДЕНС, можете да го направите тук:

https://www.facebook.com/astidance/
https://www.facebook.com/events/
http://astidance.com/

Снимки: личен архив Николай Бояджиев

© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора Николай Бояджиев и на Пълнощастие.

МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА… е моето първо шопско менте или шопският елек, подарък от родителите ми

Comments are closed.