ОБЛЕКЛОТО НА БЪЛГАРИНА… сурвакарският ми костюм, който слагам на празника „Сурва” на 13-ти срещу 14-и януари вечерта и на 14-и цял ден

автор: Владимир Стоянов

Тук е важно да отбележа разликата между сурвакар и кукер. „Сурва” е празник за селото, в който мъже, предрешени като зверове и зооморфни същества, изпращат мръсните дни след Йорданов ден и Иванов ден.

сурвакарски костюм

СУРВАКАРИТЕ прогонват злото от домовете на всяка къща с благопожелания за берекет, дълголетие, здраве и плодородие по хора и животни. Обичаят се празнува на 13-14 януари или Нова година по стар стил. Типичен е за Западна България и Югозапада.За разлика от нас, по-известните като КУКЕРИ празнуват или са предвестници на пролетта. Те са доста различни по визия, с тотално различни маски и обичаи. Основното около тях е засяването, орането и т.н.

Сурвакарските дрехи са съставени от няколко части:

  • огромен пухкав кожух от естествена овча кожа;
  • панталон от нарязани червени парцали;
  • бели вълнени чорапи до коленете със специфична плетка, наречени „навуща”;
  • опинци или по-известни като цървули от телешка кожа;
  • червен пояс за протекция на кръста от тежките звънци;
  • червена кърпа за главата;
  • сурвакарска страшна маска от естествени животински материали и дърво;
  • звънци или т.н. „хлопатари”;

Облечен в тези дрехи, аз се чувствам наистина „завършен”. Усещането е да се върнеш в забравени вече, езически времена. Времена, почитащи и описващи най-точно вечната борба между доброто и злото, между светлината и мрака.

сурвакарски костюм

Имам дрехите от 8-9 години и ги нося с огромна гордост на празника, както и на всяко участие на групата в страната и в чужбина, по фестивали и фолклорни празници. Костюмът е дело в по-голямата си част на моя вуйчо, от който съм приел и наследил този обичай и традиция. „Традиция” е хубава дума, която означава „онова, което се предава от поколение на поколение”.

сурвакарски костюм

Казвам се Владимир Стоянов. На 31 години съм. Художник – икономист по образования. Завършил Художествена гимназия, Национална Художествена Академия и Софийски университет – Икономика. Специализирал в Испания и Турция – керамика. Имал съм изложби и участия в Европа и в страната. Творя предимно живопис и керамика. Горд съм с ателието, което функционира вече 2 години и с поръчките, които съм изпълнил през тях.

https://www.facebook.com/VSHMStudio

сурвакарски костюм

Снимки: личен архив Владимир Стоянов

© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора Владимир Стоянов и на Пълнощастие.

Comments are closed.