Музеите и Ботаническата градина на БАН с „вход свободен“ за посетители на 12 октомври – събота 2019

На 12 октомври (събота) по повод 150-годишнината на Българската академия на науките музеите и Ботаническата градина на БАН ще са с „вход свободен“ за посетители.

Какво можете да видите:

НАЦИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Работно време: от 10.00 до 18.00 часа

Aдрес: София, ул. „Съборна” 2

  • Зала Праистория

В тази зала са представени експонати от старокаменна (палеолит), новокаменна (неолит), каменномедна (халколит), ранна и средна бронзова епоха (1 600 000 г.-1 600 г. пр. Хр.).

  • Зала Трезор

Зала Трезор е предназначена за експонирането на съкровища, инвентар от гробове и единични предмети с особено художествено и историческо значение, датиращи от периода от къснобронзова/ранножелязна епоха до късната античност.

  • Централната зала

На двата етажа на Централната зала на Музея са изложени колекции паметници, датиращи от къснобронзовата епоха до късното средновековие.

  • Зала Средновековие

Експозицията отразява материалната и духовна култура на българите във времето между VІІ и ХIV век.

НАЦИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ

Работно време: от 10:00 до 18:00 часа

Aдрес: бул. Цар Освободител 1

Националният природонаучен музей при БАН е единствената национална институция, пряко ангажирана със съхраняването на научни колекции от живата и неживата природа от България и света. Експозицията на музея е разположена в 15 зали – може да се видят изчезналият в света каролински папагал, изчезналите в България тюлен монах, брадат лешояд, малка дропла, сив и момин жерав, степна усойница, немска есетра.

НАЦИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ

Работно време: от 10:00 до 17:30 часа

Aдрес: пл. „Княз Александър I“ № 1

Представителната експозиция „ВРЕМЕНА И ХОРА – живите традиции на България“ е разположена в 11 зали на ет. 2 на Княжеския дворец. Тя представя живота и формите на общуване в селото и в града през последните 200 години; представя биографията на предметите и хората, които са ги произвеждали, притежавали и употребявали.

Изложбата „Пазители на времето или как работи един музей“ разглежда основните дейности на музея – да придобива, съхранява, изследва, разпространява и представя материалното и нематериалното наследство на човечеството и неговата среда с цел възпитание, образование и развлечение.

Постерна изложба „Българска етнография“ представя съдържанието на уебсайта „Българска етнография“ (https://balgarskaetnografia.com).

НАЦИОНАЛЕН АНТРОПОЛОГИЧЕН МУЗЕЙ

Работно време: от 9.00 до 17.00 часа

Aдрес: гр. София, бул. „Цариградско шосе“ № 73

Националният антропологичен музей при Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей-БАН (ИЕМПАМ-БАН) е единствената музейна институция в България, представяща резултатите от дългогодишните изследвания на нашите учени в областта на физическата антропология. В залите на музея посетителите могат да научат много интересни факти за Човека, създател на многообразието от култури по нашите земи. Експозицията е базирана на подробното познаване на културните особености, свързани с погребалните практики, палеодиетата, палеопатологията, различните ритуални въздействия, бойни травми и прилагани лечебни практики, които се откриват по човешките скелети от археологически разкопки.

БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА НА БАН

Работно време: от 10.00 до 16.00 часа

Адрес: гр. София, Околовръстен път № 22 (Околовръстния път между бул. „България” и бул. „Черни връх” – Драгалевско шосе)

На 12 октомври започват традиционните „Есенни срещи с растенията“. Специалистите ще покажат и разкажат за богатството на колекциите. Специално е вниманието към част от уникалните образци, включително такива опазени по време на две световни войни, както и дарени от граждани.

През деня (от 10 до 16 ч.) ще има беседи за:

  • 11:00 часа „Тропическа екзотика: бромелии, папрати, орхидеи“
  • 13:00 часа „ Полезни тропически растения“
  • 15:00 часа „В света на сукулентните растения“

Градината ще е с безплатен вход и на 13 октомври (неделя)

Comments are closed.