НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Музей на бойната слава – Ямбол

Уникални експонати от немска бронетанкова техника, сред които легендарният Jagdpanzer L 48, предлага ямболският Музей на бойната слава. Немското противотанково оръдие е попаднало в Българската армия като трофей в сраженията във Втората световна война. От него в света са запазени едва около 7 броя.


Посетителите на музея могат да видят немско щурмово оръдие „Щурмгешуц III G” , както и на среден танк „Панцер IV”, използвани в българската бронирана дружина и във двете фази на Втората световна война.

Сред съкровищата на ямболския музей е катерното оръдие „Круп-Грюзон“, използвано през Първата Световна война. От този вид в България има запазени само две.

Цялостната идея на музея е да представи българската военна история през призмата на ямболските военни формирования. Градът винаги е бил център на едни от най-големите войскови райони в страната. Затова и именно в Ямбол е реализиран единственият по рода си в страната специализиран общински военен музей.
Специфичното за него е, че е разположен в автентичната среда на бивш войскови район – така наречените Пионерни казарми.

За вход му служи възстановеният портал – паметник на някогашния 29-ти Пехотен Ямболски полк – във вида, в който е бил в първите години на ХХ век. Полкът се прославя най-вече с превземането на Одринската крепост през 1913 година по време на Първата Балканска война.

С военната история на града се свързва и т.нар. Ямболски цепелин. Той е един от двата най-големи немски цепелини, използвани през Първата Световна война. Легендарният L 59 поставя рекорд за най-продължителен полет от 95 часа и 5 минути. През ноември 1917 г. изминава над 2000 км над Африка, достигайки близо до Хартум, където изхвърля над 12 тона бомби и се връща обратно край Ямбол.

Музеят на бойната слава разполага с особенно ценни униформи от периода на Първата и Втора световни войни. Колекцията от ръчно огнестрелно оръжие показва цялостното въоръжение на Българската армия в периода от Руско-турската освободителна война до наши дни. От пушки „Бердана 1 и 2“, с които са били въоръжени българските опълченци, като преминем през всички образци на пушките „Пибоди-Мартини“, „Мосин-Наган“, „Маузер“, „Малинхер“ включително и трофейни образци, може да се получи ясна представа за развитието на оръжейното производство от края на миналия век до днес.

Сбирката от картечни пистолети „Шпагин“, „МП-40 – Шмайзер“, „Стен“ и най-разпространеното автоматично оръжие в наши дни автомат „Калашников“ повишава посетителския интерес към музея.

Сред основните атракции на музея са и ежегодните възстановки на военни действия от Първата и Втората световни войни, които привличат интереса на стотици жители и гости на града.

ИНФОРМАЦИЯ ОБЩИНА ЯМБОЛ: http://www.yambol.bg/

Comments are closed.