ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… един (почти) музикант. (Все пак, певците не са никакви музиканти, нали)

автор: Борис Иванакиев

1

ЕДНО: ОПОЗНАЙ СЕБЕ СИ!

Преди да се позовеш на една от най-изтърканите фрази в нашето съвремие, а именно БЪДИ СЕБЕ СИ, е необходимо да опознаеш себе си. Бъди обективен към това, което си и към решенията, които взимаш. Много от тях може да са грешки, затова бъди готов да си ги признаеш. Учи се от тях. Опознай себе си, за да знаеш на какво всъщност си способен.

ДВЕ: ИЗПОЛЗВАЙ ТОВА, КОЕТО ИМАШ!

Добре, да речем, че опознавайки себе си, вече си влязъл достатъчно под собствената си кожа и си направил равносметката за собствените си недостатъци и предимства. Знай, че нито едно от тях не е даденост. Всяка черта на твоя характер е просто щрих от всичко, което си преживял и те е оформило като човек. Не подценявай това, което си и това което носиш у себе си. Използвай го! Животът е низ от възможности, които трябва да сграбчиш. Всяка възможност в живота ти би могла да се окаже първата целувка, твоето призвание или любовта на живота ти. Има само един начин да разбереш.

3

ТРИ: ОБИЧАЙ!

Обичай хората близки до теб и хората, които те подкрепят. Те също не са даденост. Обичай семейството, в което си израснал и семейството, което си създал, ако вече има такова. Цени човека при когото се прибираш всяка вечер. Навярно той или тя те познава по-добре от всеки друг. Цени и хората, на които се обаждаш всеки път след като се е случило нещо значимо за живота ти. Или пък… не толкова значимо. Или пък всъщност е абсолютна глупост. Или пък просто искаш да чуеш как е и го викаш за по чаша кафе. Или пък бира. 😀 Твоето семейство, твоите приятели, твоят спътник в живота – това са хората до теб. Не бягай, и ти бъди до тях!

ЧЕТИРИ: РАДВАЙ СЕ НА МАЛКИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА!

Преди всичко, животът е поредица от случки, в рамките на който, големите събития са относително малко. Да, невероятно е да изпиташ усещането от нещо наистина значимо за живота си, но какво да кажем за малките неща? Онези малки радости в живота, които понякога пренебрегваш, улисан в забързаното ежедневие. Спри! Огледай се! Виж колко е хубаво времето навън. Не, всъщност не е. Вали. Чудесно! „Няма нищо по-хубаво от лошото време.“ Обръщал ли си внимание на уханието навън след дъжда? (Нарича се „петрикор“, между другото.) А разлиствал ли си неотваряна досега книга, за да усетиш как мирише? (Това вече не знам как се нарича.) Кафето, за което едва си намерил време сутринта преди да отидеш на работа, или да си погледнеш часовника и часът да е 11:11, или 22:22, или 33:33… 😀 Или да си с любимия си човек и двамата да си поемете въздух, започвайки изречение едновременно и никой да не проговори, защото вече и двамата сте избухнали в смях. Това са малките неща в живота. Радвай им се. Може да са по-големи, отколкото ни се струва.

Gift Giving --- Image by © Royalty-Free/Corbis
Gift Giving – Image by © Royalty-Free/Corbis

Борис Иванакиев – почти музикант, почти пораснал, почти семеен. 😀

2

Снимки: личен архив Борис Иванакиев
© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора Борис Иванакиев и на Пълнощастие.

Comments are closed.