НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Как да пътешестваме изгодно

Много е изписано за луксозните почивки и пътувания. Всеки препоръчва и показва скъпи хотели и ресторанти, екзотични блюда. Е, ние ще ви покажем как се научихме да пътешестваме изгодно на родна земя. Изгодно не значи без пари, имайте го предвид, но не значи и пилеене на пари. Защото, уви, повечето българи не сме твърде заможни, дори ни е неудобно да си го признаем. За няколко години цените скочиха двойно и тройно, ала не и заплатите ни.

Пътуването: с кола, в която всички места са заети.

Най-изгодно, за съжаление, почти винаги е пътуването с кола. Като започнем от превозването на няколко души из София и се стигне до пътуване до друг град. Нашата кола има пет места и харчи сравнително малко. Още по-добре ще е, ако колата има шест или дори седем места. Две неголеми семейства могат да пътуват заедно. Това спестява не само гориво – шофьорите могат да се сменят, а не да са нащрек през целия път. При авария това също помага.

Храната: готова от вкъщи.

За съжаление, често там, където отиваме, не откриваме хубава храна. Не, защото задължително няма – макар че, да си признаем, често наистина няма. И освен, че храната е лоша, се чака дълго за приготвянето ѝ, освен това е сериозен разход. Нашите кореми постоянно се бунтуваха от купена готова храна, което правеше проблема още по-голям: търсене на тоалетни, притеснения и стомашни болки. Затова вече си носим готова храна от вкъщи, или преди да тръгнем сме си купили бисквити и гризини, от които не ни боли корем. Кафе също си носим в термос. А ако пътуваме за повече дни или носим сготвена, или си готвим на място. Ще споделим рецептите ни за храна за пътешествия скоро.

Вероятно много хора ще се смеят, но други ще ни разберат. Първо, ние ядем квасен хляб. Второ, държим месото да е от проверено стопанство. Трето, не употребяваме олио, защото нашите хитри, вече разглезени стомаси веднага започват да се бунтуват от химията в него. Четвърто, брашното също държим да е без ензими. Колкото и да ни примамват ол инклузив почивките, за нас те включват и стомашни притеснения. Ето защо избрахме да се откажем от тях. С годините сме намерили начин да не се убиваме от готвене по време на почивките си. (За тази цел гледайте всички възрастни, с които пътувате, да са съгласни да готвят и мият чинии. Иначе слугинажът идва в повече;–)

Малко багаж.

Малко багаж, защото колата е пълна и всеки има сак. Освен това влачим и храна. Ето защо дрехите, които вземаме, не са много. Вещите също. Само най-необходимото. За почивка над пет дни си носим дозичка прах за пране и перем. На много места има пералня, но все-пак попитайте специално дали тя работи:)

Нощувка с кухня.

  Определено, ако не възнамеряваме да се храним по заведения, ни е необходима кухня. Има много къщи за гости, които предлагат обща кухня. Това е възможност, ала не особено удобна. Най-изгодното решение, което сме открили, е наем на ваканционен апартамент с повече от една спални. Най-често с две спални и кухня с хол – това наемаме. Напоследък такива апартаменти се предлагат във все повече градове. Така пълним всички места в колата и после заедно наемаме мястото, където ще нощуваме. Пазаруваме и готвим. Делим си разходите. В повечето апартаменти има кафемашина, така че спестяваме още от сутринта, а и не търсим откъде да купим хубаво кафе наблизо в непознато селище.

  Попитайте за кафемашината преди наемането на апартамента. Не се срамувайте да питате. Някъде се е оказвало, че е машина за шварц кафе. На други места пък е имало заредена с кафе машина на разположение. Все-пак, и разочарования винаги ще има, не си го слагайте на сърце.

  Фурна също невинаги присъства. За хора, които веднъж седмично си пекат хляб, това може да е неприятна изненада. Тук на помощ идват електрическите тенджери (особено старите, от едно време). В тях може да се пече всичко, даже хляб. Понякога сме харесвали чудесен апартамент на чудесна цена и само фурната е липсвала. Има решение.

  Има градове, в които ваканционните апартаменти се предлагат на наистина изгодни цени. Например в Сандански, Пловдив, Велинград, Велико Търново… В по-малките селища цените са по-високи и има по-ограничен избор. Ще споделим местата, където сме нощували, за да добиете по-добра представа.

  Ако наемате ваканционен апартамент за повече от три дни, си вземете нещо за почистване. Най-често тези апартаменти нямат включено почистване, а в някои няма и препарати. Ние чистим с оцет и вода, веро плюс оцет или прах за пране. Една малка четка за почистване на баня е полезна вещ в колата на всеки пътешественик:)

  Друга важна част при наем на апартамент на морето за нас е басейнът. За съжаление, плажовете стават все по-мръсни и с все по-оскъдни свободни зони. Ето защо, за почивка на морския бряг държим да има басейн. Обаче при почивки на други места – за ден-два-три – басейн не ни трябва, защото само ще ни разсейва и няма да се разхождаме.

  Задължителна вещ за носене при наем на ваканционен апартамент: машинка против комари.

  Паркирането.

  Паркирането спада към наема на помещение за нощувки, поне донякъде. Препоръчваме да се поинтересувате къде и как се паркира, защото това може да се окаже голямо перо в бюджета. В повечето големи градове вече има платено паркиране в централните части, даже в събота и неделя. По морето вече се заплаща почти навсякъде по бреговата ивица. Проверете, за да няма глоби и нерви. Изчислете как ще ходите на плаж и колко ще ви струва.

  Безплатен вход

   Ако ще ходите по музеи – това също е голям разход. Особено ако сте трима-четирима и искате да посетите повече от един музей. Знаем от опит. Налагало се е да се откажем от нещо или да ни прилошее, когато чуем сумата за билетите. Добрата новина е, че в различните градове има различни дни (веднъж в месеца), в които входът за повечето музеи е безплатен. Случвало се е да попаднем случайно в такъв ден и това е като печалба от лотарията, повярвайте.

   Ето безплатните дни, за които знаем.

   Това са нашите шест точки за изгодни пътешествия. Всеки, който сам си изкарва парите с честен труд, трябва да си прави сметка. И да не се срамува от това. Да цени времето си, банковата си сметка, стомаха и нервите си. Това не значи, да не пазарува в чужд град – напротив, ние винаги търсим ръчно изработени нещица, вкусни зимнини, вино, плодове – и си купуваме. Гледаме да оставим някой разумно похарчен лев. Но вече внимаваме, защото сме си купували неувиращ никога боб, овкусен мед, фалшива ракия, китайска керамика и други стоки за лапнишарани от многобройните сергии за туристи.

   Пожелаваме си повече пари за пътувания, безопасни шосета, хотели с български имена и български сувенири и стоки, които да си купуваме!

   Автор: Евел Инара

   Снимки: Явор Радев

   Пълнощастие 2023 © Всички права запазени.

   Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

   Comments are closed.