НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Костенски водопад в покрайнините на село Костенец

Костенския водопад се намира в покрайнините на село Костенец,  на 40 километра от Самоков, на трийсетина километра от Боровец и на около 80 километра от София. Подходящ за разходка с деца почти през цялата година, още повече че недалеч от него има комплекс с външни минерални басейни, заведения за хранене и широк паркинг, където да оставите колата си.

Стъпалата към водопада ще затруднят ползването на детски и други колички, за съжаление. Парапетите няма да спрат най-малките палавници, така че ги дръжте за ръка.

УПЪТВАНИЯ:

Ако идвате от Самоков, за да стигнете до Костенския водопад следвайте маршрута Самоков – Шипочане – Гуцал – Долна баня – град Костенец – село Костенец по шосе 82. От София маршрутът е по автомагистрала Тракия А1, след Ихтиман се отклонявате по шосе 8  в посока село Мирово. Целият ви маршрут е София – Мирово – Момин проход – град Костенец – село Костенец. Щом навлезете в село Костенец, пътя за водопада е по улица „Христо Ботев“. Улицата завършва с неголям площад. Там има достатъчно място за паркиране, има няколко ресторанта, както и чешми с минерална вода, от които да си налеете вода.

Трябва да извървите пеша около 400 – 500 метра до водопада.

Костенския водопад

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

Костенският водопад се намира в покрайнините на село Костенец, по течението на Стара река, която извира от източна Рила и е десен приток на река Марица. Водата пада от 12 метра височина. Непосредствено има топли минерални извори. През 1917 година Иван Вазов прекарва лятото си в Костенец и вдъxнoвeн, нaпиcвa cтиxocбиpĸaтa „Юлcĸa ĸитĸa“. Поетът е посветил нa Kocтeнcĸия водопад две стихотворения – „Над водопада“ и „Водопадът плаче“:

Над водопада

Сребрист грамаден стълп с рев бесен
в заврелий пеняст вир се втуря
и заглушителната песен
разтриса въздуха кат буря.

Ехтят скалите, планината,
ревът до небесата стига,
а росен прах от глъбината
клокочеща до мен се дига.

Стоя и гледам с трепет таен
и слушам с трепет адска песен,
и тъна цял в тоз свят омаен,
от ярост, мощ и гръмот бесен.

Водопадът плаче

Днес, мрачен, по скалистий стръм
изкачих се над водопада,
скръбта си в вечния му гръм
да потопя, че скръб ме влада.

Но гръмът му на плач горчив
превърнал бе се и в риданье,
от тях долът ехтеше див,
гората цяла бе стенанье.

– Защо ридайш? – попитах аз. –
Друг път бе гръм, а плач сега си!
– Аз пак съм същ, но в тоя час
гласа ми слушаш през скръбта си.

Снимките пред Костенския водопад неусетно са станали традиционни за нашия семеен албум. Най-старата снимка е направена само 7 години след посещението на Иван Вазов – през 1924 година. Пред водопада са група ученички от I и II  курс на Стопанско училище Мария Луиза – София, сред които е и баба ми Теодора.

Костенския водопад

Следващата снимка е от 1957-58 година. На нея дядо ми Никола Радев се е снимал пред Костенския водопад по време на лечението си в летовище „Езерото“.

Костенския водопад

Няколко години по-късно, през лятото на 1960-та, баща ми Радослав също се е снимал на водопада. Бил е на детски лагер в Костенец.

Костенския водопад

В средата на 60-те години на ХХ век майка ми Людмила, също на детски лагер в Костенец, се е снимала с група приятели.

Костенския водопад

Случи се така, че посетихме Костенския водопад точно 90 години след първата снимка в семейния ни албум – през 2014-та. Тогава дъщеря ни беше на годинка и няколко месеца, а това беше първия водопад, на който е стъпило крачето й, доста преди да започнем да описваме екскурзиите си в НАКЪДЕ ДЕТЕ. При посещението си отседнахме в хотел „Езерото“, защото и за трима ни минералните басейни са магнит.

В семейните албуми попаднахме на архивна картичка от края на 50-те години. Почти сме сигурни, че това е снимка на езерото край хотела.

В Костенец има и други хотели с басейни, но може да отидете само за разходка. Има къде да похапнете, дори да сте тръгнали изненадващо, както се случи при нас.

Носете си:

  • връхна дреха
  • фотоапарат
  • празна бутилка за вода
  • трапезна вода за малките деца – там питейната е най-вече минерална

Вземете връхна дреха за по-малките деца. Заради пръските от водопада Елора не беше особено доволна по стъпалата. Планираме скоро пак да отидем там, вече с доста по-голямо дете, за да разгледаме подобаващо околността.

Децата и възрастните се радват на:

  • Водопад
  • Чешми с минерална вода
  • Рекичка
  • Близки ресторанти
  • Хотел с езеро и басейни с минерална вода

Още гледки от Костенския водопад и „Езерото“:

Костенския водопад
Костенския водопад

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.