НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Кратка разходка до Алдомировци – парк, екопътека и две исторически места

Ако си търсите приятно място за разходка едва на трийсетина километра от София, посетете село Алдомировци.

Ние ходихме няколко последователни уикенда в околността, докато успеем да обиколим повечето исторически и туристически маршрути, които предлагат земите наоколо. Има доста места, където да отидете. Селото може би ще ви изненада, както приятно изненада и нас – през него дори минава велоалея, която тръгва от Сливница и стига до парка около Първият войнишки паметник в България.  Той е посветен на войниците и офицерите от 7-ми преславски полк, отдали живота си в боевете от Сръбско-българската война през 1885 година.

Паркът е малък, но китен. Подходящ е за кратка разходка, ще ви отнеме не повече от час да повървите в двете посоки. Освен паметника, има голяма беседка и релефна метална карта с линията на бойните действия по време Сръбско-българската война. На картата са отбелязани още четири паметника в околността, свързани с военните действия. И тримата бяхме впечатлени от този макет, стискаме палци да остане в същия вид безкрайно дълго време.

В низината тече рекичка, предполагаме че в началото на лятото там също ще бъде приятно местенце за пикник. Самият Войнишки паметник се намира до един от гробищните паркове на село Алдомировци. Ето защо до него може да се стигне по два начина.

УПЪТВАНИЯ:

  • По главния път, минаващ през селото. Това е шосето с велоалеята, която свършва в началото на малкия парк. Ще видите упътваща табела. В парка има мост и стълби. Ако сте с количка, изберете другия начин за достъп.

  • От главния път, който минава през селото се отклонявате наляво малко след втората мелница в селото (ако идвате от Сливница). Отбивката е стръмна и е оградена с кашпи. Продължавате до гробищния парк. Паркирате покрай пътя, в земеделски земи.

Това местенце е подходящо и за бърза отбивка, ако сте били някъде наблизо – до Алдомировското и Драгоманското блато, язовир Бистрица, Пантеона в Гургулят, в Сливница… Скоро ще разкажем за още две екопътеки в околността – за тях обаче ще трябва да отделите не само два-три часа. Ако посещавате историческите места в района, сигурно ще ви бъде интересен факта, че нашият национален химн, песента „Горда Стара планина“, е написана от Цветан Радославов през 1885 година, именно по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война, в която той участва като доброволец. Така че, пред вас са местата, вдъхновили българския национален химн.

Първоначален текст от Цветан Радославов:

Горда Стара планина,
до ней север се синей.
Слънце Витош позлатява,
към Цариград се белей.

Припев:

Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест,
ах, те нямат край.
Хайде братя българи,
към Балкана да вървим.
Там се готви бой юнашки,
за свобода, правдини.

За да стигнете до Алдомировци, следвате международния път Е80. Щом влезете в град Сливница, в центъра му ще видите Паметника-костница „Героите на Сливница“. Ако случайно навигацията ви отказва, трябва да завиете покрай паметника и да се движите успоредно на пътя Е80. Улицата се казва Патриарх Евтимий, посока Сливница – Алдомировци. По пътя може да посетите още един паметник, свързан със Съединението и Сръбско-българската война, наричана още „Войната, в която капитаните побеждават генералите“. 

До Паметника на капитаните преди години не е имало свободен достъп. Той се намира в бившите Сливнишки казарми. За съжаление сега достъпът е повече от свободен. Може да се поколебаете дали да влезете през зеещите порти заради разрушената главна сграда. Влезте с автомобил, после завийте надясно. Ще стигнете до алея, отвъд която се вижда паметника.

Това е паметник на петимата капитани: Атанас Бендерев, Коста Паница, Радко Димитриев, Олимпи Панов и Атанас Узунов. Когато ние го посетихме (септември 2017 година) липсваше бюста на Атанас Узунов, но пък имаше наскоро оставени цветя.

Бюстовете са поставени в основата на високи десетина метра пилони. Ето тук прочетете подробно за всеки от петимата герои:

http://history.slivnitsa.com

Село Алдомировци е голямо, ще намерите къде да си купите нещо за хапване или вода, ако не сте взели със себе си. В центъра му има детска площадка и шадраван, така че децата ви също ще са доволни. Има чешмичка, места за паркиране, сянка.

Можете да не носите нищо със себе си, но заради онази широка беседка, ви препоръчваме все-пак:

  • вода

  • нещо за хапване

  • цветя

Ако сте любител на велосипедите, не пропускайте велоалеята Паметник-костница „Героите на Сливница“ –  Първи войнишки паметник Алдомировци.

Още снимки от разходката ни – Паметника на капитаните Сливница:

Още снимки от разходката ни – Първи войнишки паметник Алдомировци:

Още снимки от разходката ни – село Алдомировци:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Три исторически места край Сливница, свързани със Съединението на България

Comments are closed