НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Места в България, целунати от Десетата муза

Искърския пролом е едно от най-красивите места в България, които световното кино избра да покаже. Недалеч от София, в първото селце след „шоколадовия“ град Своге се намира село Церово.

Ако сте наблюдателни и обичате киното, веднага ще познаете живописния бряг на реката.

_MG_8045

Филмът е „The Legend of Hercules“ на финландския режисьор Renny Harlin . Harlin ни е познат като режисьора на „Умирай трудно 2“, „Катерачът“ и „Дълга целувка за лека нощ“.

Сцената е преследване с коне, последвано от изумителна каскада, в която Херкулес със скок от седлото прелита 15 метра, за да се гмурне в ледените води на Искъра и да спаси любимата си Хебе. Ролята на Херкулес бе поверена на Kellan Lutz. Младият актьор (и инженер, между другото) нашумя с ролята си на Емет Кълън в сагата „Здрач“.

_MG_8176
_MG_8177
_MG_8180

Неговата любима в „The Legend of Hercules“ – Хебе – беше френската актриса Гая Вайс  (Gaia Weiss). Тя спечели симпатиите ми след участието си в сагата „Викинги“ като Porunn.

_MG_8288
_MG_8290

Подготовката за скока протече при изключителни мерки за безопасност, каскадьорите преминаха неведнъж по трасето. Направиха се и пробни скокове, за да е сигурно, че актьорът няма да пострада при своя скок по време на галоп.

_MG_8195
_MG_8199
_MG_8203
_MG_8208
_MG_8243
_MG_8245
_MG_8318

Аз и колегите ми бяхме изумени от издържливостта на Гая Вайс. Тя влезе в ледените води само по лека туника.

_MG_8297

Голяма част от визуалните ефекти за „The Legend of Hercules“ са дело на Worldwide FX. Като един от българите, допринасящи за тези ефекти, аз имах късмета да присъствам на снимките на тази красива сцена.

_MG_8361
_MG_8362
_MG_8363
_MG_8366
_MG_8368

Worldwide FX е първото студио за визуални ефекти в България. Участвало е в изработването на визуални ефектите за блокбастърите: The Expendables (и трите части), Rambo (2008), Olympus Has Fallen, Criminal, London Has Fallen и много други. Огромният му каталог съдържа близо 100 заглавия.

Едва ли и в световен мащаб има много студиа с такъв брой филми, както нашата родна – българска гордост във визуалните среди.

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията и WWFX.

Comments are closed.