НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Минерална баня в Банкя

Минералната баня в Банкя беше възстановена и миналата зима (2022-23г.) отвори наново врати. Тя предлага два различни пакета услуги с минерална вода, а също така и солна стая. Ние я посещаваме почти ежеседмично от миналата пролет, стига да сме в добро здраве. Макар банята да не е най-удачното място да си починете с дете, все-пак сме водили нашето няколко пъти и сега ще разкажем на какво бихте могли да разчитате.

УПЪТВАНЕ:

Минералната баня в Банкя се намира в парк Кестените, в центъра на града, точно пред чешмите с минерална вода. Има къде да се паркира безплатно, засега в града няма платени зони. До Банкя може да стигнете с личен автомобил, автобус на софийския градски транспорт или с влак.

ИСТОРИЯ:

Сградата на минералната баня в Банкя е онова „ново“ строителство, което навлиза в България с идването на царската династия, наложена ни от Австрийската и Руската империи. Новите управници създават умалени копия на техните градове – с характерния външен вид на сградите и улиците. Чуждестранни архитекти решават облика на градовете ни и те започват да изглеждат повече чуждоземни, отколкото български.

Малко е тъжно, когато чужденци имат претенциите да показват що е то баня на народ, който от хилядолетия строи селищата си до минерални извори. Но, какво да се прави. Все-пак привнесената архитектура на онази династия била по-красива, за разлика от естетиката от годините на комунизма. Просто е добре да не забравяме, въпреки табелките по историческите обекти, че на нас, балканците, не султаните и не австрийските принцове са ни показали що е то баня.

Минералната баня на Банкя е проектирана от професор Карл Хохедер от Техническия университет в Мюнхен. Изпълнението е било възложено на архитект Никола Ванков

Нешов, предприемачите братя Савови от София и Никола Рангелов от Банкя.

Минералната баня е открита официално на 24 май 1911 година. След реставрацията, която започна през 2018-та година, банята беше открита повторно през октомври 2022 година.

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ:

Банята на Банкя има просторно фоайе, където да заплатите престоя си. Трябва да си носите джапанки, бански, хавлии, ластик за коса (ако сте с дълга коса), бутилка с вода и някаква малка, водонепропусклива чантичка, където да приберете важните си притежания, за да ги вземете със себе си. В съблекалните има шкафчета, които се заключват. Добре е да имате дребни пари в брой, защото се дава депозит за гривна с чип (5 лева).

Мъжката съблекалня е на втория етаж, а дамската – на първия. Дамската е по-удобна, защото е разделена на малки кабинки с по три шкафчета и пейка. Тя разполага с душове, отделна тоалетна и не особено мощен сешоар. От съблекалнята се излиза направо на кръглия басейн-топилня.

Единият от двата пакета на минералната баня включва големия, кръгъл басейн, който е вид топилня, курни (мивки) с минерална вода, душове с минерална вода и затоплени лежанки. В този басейн към минералната вода не се добавя хлор и тя непрекъснато се сменя. Температурата му е колкото на минералната вода, която тече от чешмите в града – около телесната температура на човек. Тоест, приятно топъл, без да е горещ.

Басейнът е дълбок докъм кръста на средновисок човек, опасан е с възвишение за сядане. Когато седнете, водата ще стига до раменете или брадичката ви, в зависимост от вашата височина. Тоест, за деца може да се окаже неудобен, въпреки чистата минерална вода. А и децата трудно стоят на едно място, те ще искат да се гмуркат, ще плискат водата. Този басейн е за отпускане и отмора, той не е за гмуркане. Подходящ е за тихи, спокойни деца, които не държат да се гмуркат и плуват.

Вторият пакет предлага две джакузита с минерална вода, малък басейн без дюзи, парни бани и две сауни. Тази зона се намира на подземното ниво, където се слиза с асансьор или по стълбите.

Към минералната вода в джакузитата и басейнчето се добавя хлор. Те са топли колкото кръглия басейн горе. Джакузитата са за около 6-8 човека и са дълбоки до кръста в изправено положение, Когато седнете, сте потопени до раменете. Басейнчето без дюзи е дълбоко някъде до коляното на възрастен човек. То е подходящо за дете, защото там няма да пръска останалите хора, а и за него няма наплив от желаещи. Бихте могли да останете с детето си и да поиграете с водата. Важно е да не оставяте дете без надзор близо до вода, не го забравяйте!

Ние сме водили именно в тази част дъщеря си няколко пъти и тя винаги моли да поиграе известно време в малкото басейнче. То е подходящо и за бебчета, според мен. Наличието на хлор не се усеща, както в други басейни. Не щипе и не изсушава кожата.

Вкарвали сме Елора в билковата сауна за кратко, както и в парната баня, но там не ѝ харесва. Ако искате да се възползвате от тях, докато сте с дете, трябва да сте двама възрастни и да се редувате, за да има кой да стои с детето.

Според мен тази баня е подходяща и за прекарване „майка и дъщеря“, особено за момиченца над 10 години. За съжаление, макар да работи с Мултиспорт (не всеки ден, обаче), за децата се предлага само солната стая. Посещението на басейните от деца се заплаща, няма вход с Мултиспорт кидс.

Ако ще посещавате солна стая, си носете джапанки и оставете връхните си дрехи и чантите в шкафчетата при фоайето. За солната стая препоръчваме по-светли и леки дрехи, както и някаква надуваема възглавничка, защото пейките са твърди.

Бихте могли да отидете на баня без дете, което ние ви препоръчваме да правите поне от време на време. Не може винаги с децата 🙂 Минералната вода на Банкя е богата на магнезий, може би затова се прибираме като чисто нови хора след всяко посещение там.

Въздухът е чувствително, в пъти по-чист, макар и по-хладен от софийския. Взимаме си кафе и се разхождаме бавно из центъра на града, из парк „Кестените“, после си наливаме вода и се качваме в колата, за да се върнем вкъщи.

Минералната баня на Банкя е красива и отвън, и отвътре. Чудесно е, че беше възстановена и все повече хора ѝ се радват.

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Евел Инара, Явор Радев

Пълнощастие 2024 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.