НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Паркът в град Елин Пелин

Търсите места около София, където да се разходите? Отидете до парка на град Елин Пелин. Той се намира в центъра на града, има асфалтирани алеи, подходящи за всякакви колички и детски колелета, има хубава сянка.

УПЪТВАНЕ:

Паркът на град Елин Пелин се намира между булевард „Витоша“ и улица „Здравец“. За ориентир може да ползвате и СУ „Васил Левски“. Ако продължите разходката си по пешеходната част на булевард „Витоша“, ще стигнете до площада срещу общината. Там е и храма „Свети Николай Чудотворец“, а зад него има паркинг.

ИСТОРИЯ:

Градът носи псевдонима Елин Пелин на писателя Димитър Стоянов, който е роден в близкото село Байлово. Старото име на селището е Нувосел, а днес местните между себе си го наричат „Пелѝно“. В града няма музеи, но има паметници, посветени на Елин Пелин и герои от неговите книги.

Няколко пъти сме посещавали град Елин Пелин, най-вече за фестивала „На гости у шопско“. Преди той се провеждаше в центъра на града, а след това беше преместен на градския стадион. Стадионът е далеч от парка и центъра. Ако искате да видите и двете места, придвижете се с кола из града.

Елин Пелин е тих град, но какво по-хубаво от това, когато човек иска да избяга от навалицата? Градският му парк е малък, но хубав и зелен. Мястото е равно, с нов асфалт. Има достатъчно пейки, както и беседка. В него е забранено разхождането на домашни любимци, имайте го предвид.

В края на парка има игрище, спортна зала и кафене. До него има училище. В посока обратна на центъра на града по булевард „Витоша“ има голям хранителен магазин. Можете да паркирате на близките улици.

Не бихме могли да препоръчаме място за хранене, понеже не познаваме града. Пили сме нелошо кафе в картонени чашки, купено от лавка на ларгото, недалеч от църквата. Искали сме да седнем в някоя сладкарничка, но в края на зимата така и не видяхме къде в пешеходната част на града. Надяваме се в хубавото време да опознаем по-добре Елин Пелин, който стремглаво расте на брой жители.

Снимки от Паркът на Елин Пелин:

Автор: Евел Инара

Снимки: Евел Инара, Явор Радев

Пълнощастие 2024 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.