НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Парк Аязмото в град Стара Загора

Парк Аязмото в град Стара Загора е един от най-големите паркове в България. Бяхме чували колко хубав е парка, но не си представяхме, че ще ни е трудно да го разгледаме за един ден.

Подобно на много от прекрасните български паркове, посетите ли „Аязмото“ веднъж, ще поискате да отидете отново. Има и платени, и безплатни развлечения. Безплатни са въженият парк, фитнес на открито, бадминтон площадката, голямата беседка с гледка към града, фонтан „Жабките“, фонтан „Пръскалото“, „Алековият кът“ и много други. Там се намира и Старозагорската зоологическа градина, като посещението в нея се заплаща.

УПЪТВАНИЯ:

Единственото неудобство беше стигането до парка и паркирането. Може би защото не познаваме Стара Загора, а около парка имаше струпване на хора за почивните дни, това леко вдигна градуса на напрежението. Гугъл картите ни упътиха и въпреки препълнения паркинг, успяхме да си намерим място. Трябва да отбележим, че в този парк може да се влезе от няколко различни места. Ние спряхме близо до зоологическата градина.

До големия паркинг, носещ същото име, като парка – Аязмото, се стига по улица „Дунав“. От него зоологическата градина и детския въжен парк са на около 200-300 метра.

Друг вход е по-далеч от зоологическата градина и изисква повече ходене: оставяте автомобила си на улица „Августа Траяна“, като използвате за ориентир фонтан „Жабките“, след което тръгвате нагоре по главната алея към храм „Св. Теодор Тирон“. Ако сте с малки деца или трудно подвижни хора и целите пак зоопарка, имайте предвид, че разстоянието е над километър, по склон и има стълби.

Изобщо, целият парк не е много подходящ за детски колички. Има стръмнини, стълби, които ще затруднят дълга разходка. Но можете да се спрете под сенчестите дървета на някоя пейка и просто да се насладите на природата.

ИСТОРИЯ:

Началото на изграждането на парк Аязмото в град Стара Загора започнало през 1895 година. Идеята за изграждането на парка била на митрополит Методий Кусев*.

*Митрополит Методий Кусев е роден в град Прилеп със светско име Тодор (Тоде) Йовчев Кусев. Той бил сред водачите на българското църковно движение и сред учредителите на Българската екзархия (1871-1873 година). Участвал дейно в Руско-турската война (1877-1878 година). От 1894 година Методий Кусев бил изпратен в новата Старозагорска епархия, където допринесъл за нейното благоустрояване. Били засадени първите фиданки в парк „Аязмото“ – основата на сегашния лесопарк. Тогава били положени и основите на православния параклис „Свети Теодор Тирон“.

Съвременният парк „Аязмото“ се простира на 3200 декара земя. В него има над 150 дървесни и храстови видове, донесени от най-различни части на земното кълбо.

При първото ни посещение на парка, най-вече искахме да посетим Старозагорската зоологическа градина.

Работно време:

 • от понеделник до неделя
 • от 08:30 до 19:00

Цените за 2023 година:

 • възрастен над 18 години – 6 лева
 • посетител от 4 до 18 годии – 3 лева
 • дете до 3 години – безплатно

Зоологическата градина на Стара Загора се оказа красива и добре уредена. След касите има заведения за храна и напитки, както и тоалетни. Алеите продължават към клетките на животните. Обиколката представлява голяма елипса. Клетките са подредени една след друга, с изключение на широката, оградена поляна – там има тревопасни животни. Животинските представители са най-различни по вид: бозайници (тревопасни, хищници, гризачи, примати) пернати (зърноядни, хищни, безкрили, водоплаващи, папагали) и влечуги. Общият брой на животните е почти 400.

Бяхме впечатлени от белия бенгалски тигър, който видяхме съвсем отблизо.

Оказа се, че в парк „Аязмото“ има напълно безплатна детска въжена линия. В работно време на разположение на децата е осигурен инструктор, каски и сбруи. Дъщеря ни се възползва с голямо удоволствие, но бяхме изненадани да видим родители, които не позволяваха това на своите деца, защото заниманието им се струваше трудно. Всъщност, сложността на този въжен парк не е висока, подходяща е за начинаещи.

Не сме разглеждали игрищата за бадминтон и игрушките до тях. Те са недалеч от зоологическата градина и въжената линия.

Набързо, защото не разполагахме с повече време, се разходихме до параклиса „Свети Теодор Тирон“. Предполага се, че на мястото му имало светилище с лековит извор. Оттам идва името на парка – „Аязмото“*

*Аязмо – е водоизточник край свещен за християнството обект – храм, манастир.

Вероятно през Средновековието в земите на парка се е намирал манастир „Св. Теодор Тирон”. Сред близките манастири и скитове (отшелнически жилища) в околността на Стара Загора, той бил главната и най-почитана обител.

Паркът на Стара Загора е наистина чудесен – тих, китен, красив и пълен с неща за разглеждане. Отделете му поне един цял ден. Препоръчваме да го посетите напролет или наесен, за да избегнете големите жеги или студовете. Ние бяхме там във втората половина на септември и пак ни беше горещо – може би защото доста бързахме по алеите.

ПОСЕТИХМЕ СЪЩО:

В града също има какво да се види. При дъжд (и не само) вижте чудесния Исторически музей на Стара Загора, както и филиалът му „Неолитни жилища“. Ние се разходихме из ларгото, пихме хубаво кафе в „Lemonade” и хапнахме пица в „La Casa”. Нощувахме в Zara apartments – мястото не е в центъра, но може да се наема и за една нощувка, и разполага със собствен паркинг в двора.

На разположение в парк „Аязмото“ има:

 • сенчест парк
 • бадминтон игрище
 • уличен фитнес
 • безплатен въжен детски парк
 • зоологическа градина
 • Алеков кът
 • беседка с гледка
 • фонтан Пръскалото
 • фонтан Жабки
 • Летен театър
 • Зала на смеха
 • стадион „Берое“ е на границата на парк „Аязмо“
 • безплатен паркинг

Носете си:

 • пари в брой, особено монети за вендинг машините
 • вода

Автори: Явор Радев, Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2023 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.