НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Парк Крайискърец в град Самоков

Хората ходят до Боровец, до Цари Мали град или Белчинските бани, а подминават Самоков, който също е добра идея за семейна разходка. Например малкият парк Крайискърец там – точно покрай реката е, има изкуствено езеро с лебеди, детска площадка, много пейки, заведение, места за паркиране наблизо, гладки алеи и безплатна скейт зона. Насреща се извисяват гордо върховете на най-високата ни планина – Рила.

Парк Крайискърец е чудно място за разходка с дете, което иска да покара тротинетка, скейтборд или колело. Приятно е за детски и инвалидни колички. В парка е забранен достъпът на кучета, а той самият е ограден и има няколко входа.

Чисто е, като изключим неприятната изненада в най-високата част на кулата на детската площадка, която някой беше ползвал за тоалетна. Уви. Предупредете детето си, ако се качва там.

УПЪТВАНИЯ:

Има няколко начина да стигнете до парк Крайискърец в град Самоков, ако идвате като нас от София.

 • Първият е с повечко завои – по преминаващото през целия Самоков шосе 82. Води към Боровец и град Костенец. По този път ще зърнете три язовира. Първо язовир Панчарево, след него язовир Пасарел и накрая най-големия язовир на България – язовир Искър. Този път е дълъг около 64 километра за пътуващите от София. Нашите приятели, с които се разходихме заедно из Крайискърец, предпочетоха този маршрут.

В градската си част шосе 82 преминава в булевард Искър, където се намира парк Крайискърец.

 • Вторият вариант е с по-малко завои – по шосе 181 и нашето семейство го предпочита. По пътя има хубави селца с безброй щъркелови гнезда. През юни в планинската част на пътя цъфтят акации и дори люляк. Дължината на този маршрут е около 67 километра от София. Минавате през София-Бистрица-Железница-Ковачевци-Поповяне-Белчински бани-Самоков.

Има обаче един малък проблем. Пътят между Балчински бани и Самоков (шосе 62) е в някакъв зарязан ремонт. Насипан е с чакъл и се вдига прахоляк до небето. Погледнете видеото, то е от юни 2020-та.

Затова пък отстрани в полето беше пълно с щъркели, които ловуваха.

Бихте могли да заобиколите лошата част, като на Балчински бани се отклоните към село Рельово по междуселския път, който ще ви изведе точно след кофти отсечката преди Самоков по шосе 62. В самия Самоков шосе 62 се съединява с шосе 82. Търсете реката.

Остане ли ви време, на разклонението в Балчински бани може се отклоните до Цари Мали град. Пътувайки по този път, отдалеч ще видите просеката за фуникуляра, който води към крепостта на върха на хълма Свети Спас.

ИСТОРИЯ:

Парк Крайискърец в сегашния си вид е открит през 2018 година, а през 2019-та печели награда за Сграда на годината на общината. Нашето приятелско семейство Зори, Христо и малкия любител на адреналина Тити са ходили там неведнъж и те ни запалиха да видим парка.

В скейт зоната имаше доста деца с тротинетки, а нашите две хлапета с лекота се смесиха с тях. Децата се изчакваха и се забавляваха. Тити вече познаваше част от децата, защото той наистина обича да ходи в този парк.

Бяхме приятно изненадани, че дъщеря ни не само прояви интерес към триковете с тротинетка, а дори след разходката набързо се сдоби с подходяща и много се забавлява с нея. Имайте предвид, че пластмасова тротинетка с три колела не е подходяща за тази зона и лесно може да бъде строшена. Каските са задължителни, според нас.

В този парк спокойно можете да прекарате цял ден. Има чешмички, видяхме заведение и голям магазин отсреща, ако не сте взели храна със себе си.

Парк Крайискърец предлага по нещо и за малките, и големите. Той е приятно място за разходка близо до София, която може да се комбинира и с посещение на други места – най-малкото отидете до Червения мост, който се намира недалеч по реката и булевард Искър. Той е пешеходен и е първият по рода си в България.

Вижте също:

 • Исторически музей Самоков
 • Шишманово кале
 • язовир Искър

На разположение има:

 • река Искър
 • места за паркиране
 • чешми
 • пейки
 • скейт парк
 • велоалея
 • заведения
 • детски площадки

Носете със себе си:

 • велосипед, тротинетка, кънки или скейтборд
 • слънцезащита

Още гледки от Парк Крайискърец, град Самоков:

Автори: Явор Радев, Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.