НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Парк Рила край град Дупница

В Парк Рила сме се отбивали няколко пъти, но все за кратко. А мястото заслужава да му се отдели поне един цял ден. Паркът е красив и спокоен, има асфалтирана част за колелета и тротинетки, както и по-горска част с неравни, тесни алейки.

Има фитнес уреди, тенис маси, безплатни игрища, детска площадка, рекичка, езерце с гостилница и водни колелета, обществен басейн, безплатен зоокът и десетина покрити беседки с маси и барбекюта, които се наемат срещу символична сума. Общо-взето парк Рила е добър избор за разходка, за празнуване на малък рожден ден или дори скромна сватба край езерцето.

Парк Рила се намира в покрайнините на град Дупница. Ако пътувате от София като нас, е съвсем удобен за еднодневна разходка. До него може да отидете без никаква подготовка – там има чешмички, има къде да хапнете. В парка е забранен достъпът за кучета, по поляните също не се гази. Тоест, не са ви нужни постелки за пикник, но и няма да настъпвате кучешко ако. Ще намерите пейка или някоя дървена беседка, ако си носите храна от вкъщи.

УПЪТВАНИЯ:

С кола от София по магистрала А3 – Струма, пътят към парк Рила пресича целия град Дупница. Ние успешно ползвахме навигация на Гугъл. Съветваме ви да се доверите на навигацията, защото маршрута криволичи. Крайната ви цел се намира в покрайнините на град Дупница, посоката е тамошното село Бистрица. Паркингът за парка е голям, има място за доста автомобили.

ИСТОРИЯ:

Парк Рила е парк в град Дупница, създаден е през 2010 година. При първото ни посещение там през 2014 година се оказа, че сме видели само малка част от него. Тази година заедно с нашите добри приятели Оля, Наско и Иринка проверихме как са настилките на алеите, как возят водните колелета и похапнахме край езерцето.

В парка има алеи с различна настилка – асфалтовите, от едната страна на реката, са подходящи за кънки, тротинетки и колелета. Има и тесни, по-горски алейки, застлани с плочи. Те са по-добри за разходка, а детска количка няма да мине спокойно през повечето. Там се наложи да поносим тротинетките.

За да обходите целия парк, е добре да изберете една от двете му крайни точки. Езерото с водните колелета е по-близо до полите на Рила и близкото село Бистрица – то е в южната страна на парка. Басейните и параклисът Света Петка са по-близо до града – намират се в северния край на парк Рила. Ние се спуснахме по асфалтовите алеи, похапнахме в последния работен ден на ресторантчето пред езерцето и оттам си купихме билет за водно колело.

Цената за водно колело е три лева за 15 минути.

Езерото е малко, в него плуват доста патета. Петнайсетте минути или най-много половин час са предостатъчни, за да направите доста кръгчета из езерото, над което величествено се извисява Рила. Или Ръйла, както се е произнасяло името на планината в миналото.

В непосредствена близост до езерото е барбекю зоната. Там има десет оградени навеса с дървени маси с пейки. На гърба на всяка има камина с барбекю и чешма. Наемът на всяка „къщичка“ според табелките е шест лева. Ние не сме ползвали тази услуга, затова само показваме снимки с условия и цени от закачените листовки:

След езерото и барбекю зоната поехме по алеите от отсрещната страна на река Бистрица. Реката пресича парка. В тази по-горски тип зона минахме покрай футболно игрище, баскетболно игрище, тенис маси и фитнес площадка.

В средата на парка са детските площадки, театрална сцена, лабиринт, още един фитнес на открито.

Следват басейните, зоокът и обществена тоалетна зад него. В зоокъта има три-четири клетки с пернати и зайчета. Децата останаха там дълго.

Посетихме парк Рила в почивен ден, а беше спокойно. Игрищата и тенис масите бяха празни. Това не сме сигурни дали ни хареса или ни се иска да ги бяхме заварили пълни със спортуващи хлапета. За съжаление не ни остана време този път да се разходим из Дупница, а там има какво да се види. Насладихме се на красиво-тъжната гледка откъм пътя към тунела за стария път. Красив град в полите на Рила и цели изоставени сгради…

Ето малко безплатна реклама за парк Рила: там можете да направите малко празненство на открито срещу символична цена в барбекю зоната. Чисто е и е хубаво.

Езерцето с гостилница не работи след средата на октомври, но през пролетта, лятото и началото на есента според нас е подходящо местенце за празненство край вода. Нещо непретенциозно, но пък романтично.

Паркът е красив и чист. Хората, които се страхуват от кучета и не обичат да гледат купчинки ако по алеите, ще оценят спокойствието. Няма да се оглеждат и опасяват, че ще срещнат нечий тичащ наволя любимец. Не, че имаме нещо против любимците, но и правилата са хубаво нещо.

На разположение има:

 • сенчест парк
 • езеро с водни колелета
 • детски кътове
 • басейни
 • дървени беседки
 • гостилници
 • чешмички
 • игрища
 • тенис маси
 • барбекю зона срещу заплащане и предварителна резервация

Носете си:

 • пари в брой

Хубавото е, че в парк Рила може да не носите нищо.

Кадри от парк Рила:

Автори: Явор Радев, Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара, Атанас Костов

Пълнощастие 2020 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.