НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Парк Свети Врач в град Сандански

Парк Свети Врач не може да бъде посетен само веднъж. Щом стъпите там, непременно ще поискате да отидете пак. За нас това е един от най-хубавите паркове на България. Красив, зелен и спокоен, с асфалтирани, но и с пясъчни алеи, с безброй закътани пейчици и доста забавления за малки и големи.

Парк Свети Врач - град Сандански

Сред безплатните развлечения са: макет на Пирин, въжени мостове над реката, зоокът с пауни, водни птици при езерото, воденично колело, детски площадки и фитнес, изкуствена пещера, къщата на Баба Яга… А ако продължите по една от двете заобикалящи парка улици, ще стигнете до зоокът Сандански, който също е безплатен. Платени са басейните, водните колелета, влакчето, виенското колело и детският лунапарк.

УПЪТВАНИЯ:

Парк Свети Врач граничи от една страна с ларгото на град Сандански. Тоест, ако нощувате в центъра, сте на пешеходно разстояние от него. Имайте предвид, че в Сандански има платено паркиране по централните улици, включително в събота.

В горната страна на парка е застроено основно с хотели. Ако сте в тази част, пак сте на пешеходно разстояние до парка, но не и до центъра. Паркирането там е свободно.

С кола може да се стигне по някоя от двете улици, които го заобикалят – улица Полковник Дрангов или улица Околовръстно шосе. Улица Околовръстно шосе е по-удобна, има повече места за паркиране, по-широка е. Градът ни напомни на Велико Търново по стръмнините, които тръгват от центъра му, който се пада най-ниско. Част от уличките са тесни и криволичат.

ИСТОРИЯ:

Парк Свети Врач носи името на селото, което е послужило за основа на град Сандански. От 1929 до 1949 година градът е носил името Свети Врач.

Изграждането на парк Свети Врач започнало още през 1916 година. Тогава войниците на генерал Георги Тодоров по негово нареждане посадили фиданки от бял и черен бор. Няколко години по-късно, за да се справят с комарите от река Санданска Бистрица, били засадени и фиданки на кедър и японска акация.

Ще видите бюст на генерал Георги Тодоров в началото на парка, срещу Интерхотел Сандански. Той е български военен герой, роден в Болград – Бесарабия. Негов дядо е Панайот Греков – един от инициаторите за създаване на Болградската гимназия, помагал на Георги Раковски при издаването на вестник „Дунавски лебед“.

Георги Тодоров се включва като опълченец (т.е. доброволец) в Руско-турската война (1877-1978). Участва в Сръбско-българската като началник на Летящия отряд (Видин-Кулата). През Балканските войни (1912-1913) е командир на Седма пехотна рилска дивизия. През Първата световна война (1915-1918) е командир на втора българска армия.

Делата на неговите братя са също толкова значими. Сред братята му са първият ректор на Софийския университет; кметът на София между 1905 и 1908 година, по чиято инициатива в София са поставени жълтите павета и е построен нов водопровод от Бояна; основоположникът на съдебната медицина в България; един от основателите на топлофикацията в България.

В парк „Свети Врач“ има над 160 растителни вида. Препоръчваме го за разходка през пролетта и есента. Лятото е твърде горещо, а зимата е топла, ала все-пак е зима.

Условното начало на парка е след моста при Интерхотел Сандански. Там се намира чешма с гореща минерална вода – 76 градуса е, така че внимавайте. Попитахме и за други места с течаща минерална вода в града и ни казаха, че нямат практика да ползват тази вода за пиене. Ако искате да си налеете – само това е мястото.

Разходете се от двете страни на реката, за да не пропуснете някое местенце. От главната алея тръгва влакчето. То спира, ако махнете на водача и има свободни места. Обикаля парка от единия край до другия и ще ви върне отново при началната спирка, ако не поискате да слезете другаде.

В двата края на парка има обществени басейни – Спортен интернат Сандански и градският басейн в горната част. Градският басейн отваря през юни.

С децата не само ще си почивате, но може и да научите нещо – например при макета на Пирин планина, при огромния мраморен къс на главната алея до Спортния интернат, при воденичното колело, в зоокътовете.

Твърди се, че виенското колело на град Сандански е най-голямото в България. Наистина изглежда внушително. Много се зарадвахме, че работеше при последното ни пътуване до парка. Не открихме ясна информация за работното време. Обиколките са бавни и приятни – за около 4 минути се прави един пълен оборот. Качването става чрез забавяне на движението, тоест не се чака за начало на нова сесия. Така обаче не става много ясно колко време е престоя на него. Свалиха ни на 20-тата минута, а по спомени като че ли ни бяха казали 30. Питайте, преди да се качите:) Кабинките са за четирима души. Прозорците им са сини, затова снимките и видеата имат такъв цвят. Возенето е приятно и го препоръчваме, не влияе на по-чувствителните стомаси.

Цените за 2023 година:

 • възрастен – 10 лева
 • дете от 4 години до 12 години– 5 лева
 • дете от 13 години до 18години– 10 лева
 • дете до 3 години безплатно

Препоръчваме и влакчето, дори да обичате да вървите. То пресича парка и ви връща обратно. Тръгва от Спортния интернат близо до центъра.

Цените за 2023 година:

 • Възрастен (за възрастен се брои дете над 7 години) – 4 лева
 • Дете под 7 години – 2 лева

Другата атракция в парка е езерото. В него може да се карат водни колелета, на брега му има ресторант и в единия му край са огражденията за водоплаващи птици. Когато ние го посетихме, (април 2023 година) имахме късмета да срещнем гъски, разхождащи се с малките си по алеята край езерото.

Цени водно колело за 2023 година:

 • 10 лева – 20 минути

До зоокът Сандански е възможно да се стигне пеша, ако решите да вървите отстрани на улица Околовръстно шосе, след като излезете от алеите на парк Свети Врач. За нас по-добрия начин е с кола. Срещу зоокъта има паркинг. След като се порадвате на животните, може да поседнете на дървените пейки или беседката.

Макар и малък, зоокътът е добре подреден. По дължина минава дървено мостче, от което имате поглед към елените, козичките и кенгурата.

На разположение има:

 • сенчест парк
 • езеро с водни колелета и много водоплаващи птици
 • детски кътове
 • басейни
 • дървени беседки
 • гостилници
 • чешмички
 • игрища
 • баскетболно игрище
 • стадион и малки игрища до него
 • виенско колело
 • влакче
 • въжени мостчета на реката
 • изкуствена пещера
 • къща на Баба Яга
 • воденично колело
 • чешма с гореща минерална вода

Носете си:

 • пари в брой

Хубавото е, че в Парк Свети Врач може да не носите нищо. Има много чешмички, както и много заведения. Не видяхме кучета, пуснати да тичат свободно, нито кучешки паркове. Имайте едно наум, ако сте с домашен любимец.

Автори: Явор Радев, Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2023 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.