НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Петренски вир до Гара Лакатник

Петренски вир до Гара Лакатник е място, което щом зърнете от пътя, няма начин да подминете. Приятели ни водеха към близкия рибарник, за да похапнем прясна рибка и децата да поскачат в басейнчето там, така че част от нас дори си носеха бански. Видяхме вира от шосето и си обещахме, че на връщане задължително ще се отбием.

Вирът е на минути с кола от Своге. Не е голям, но е чист и дълбок, ограден от скали. Направо е като излязъл от мечтите ни. Край него има плитки местенца, за да топнете краче, ако не ви стиска да плувате. Във вира плуваха риби.

За онези, които нямат навик да си носят храна, в Рибарника до Лакатник ще ви сготвят прясна пъстърва с изключително вкусна коричка и тайна рецепта на панировката. За къмпингуващите – зад вира имаше разпънати палатки, а на неголемия паркинг пред него има чешма.

За любителите на разходките в планината – от Петренски вир тръгва екопътека Петренски дол, която е със сравнително лек маршрут и стига до пещера.

В същата посока не са малко красотите, където също си заслужава да се отбиете, ако имате време: например Вазова екопътека, Червената скала и Джуглата в Церово, Искрецкият манастир.

УПЪТВАНИЯ

Ако идвате от София, главните маршрути за Петренски вир са два:

 • Първият вариант е по-къс, но е с повече завои в първата си част. Шосе 16: София – Нови Искър – Владо Тричков – Своге – Церово – гара Бов – Гара Лакатник – Петренски дол. Дължината му е около 60 километра.
 • Вторият вариант е по-дълъг и няма толкова остри завои в първата си част. Той първоначално е по шосе 81: София – Костинброд – Бучин проход, след това по шосе 164: Бучин проход – Искрец – Своге и накрая пак по шосе 16: Своге – Церово – гара Бов – Гара Лакатник – Петренски дол. Дължината му е около 75 километра.

За пешеходците:

До Гара Лакатник и Гара Бов сме виждали доста туристи, пристигащи с влак през почивните дни. Нямаме наблюдение за състоянието на вагоните, за съжаление.

https://lakatnik.info

Малко след началото на село Гара Лакатник, трябва да завиете в посока село Губислав. Има табела за селото. Петренският вир се намира на не повече от 700-800 метра след завоя от шосе 16.

Вирът, скалите около него и дългият мост се виждат от пътя. Има паркинг за десетина коли, чешма, маса с пейки и информационна табела. От моста над Петренски вир тръгва екопътека Петренски дол. Горе в планината се вижда пещера.

Ако продължите по шосето в посока Губислав след около три километра отляво на шосето ще видите Рибарника до Лакатник (Лозин&Син). Готвят вкусно и са бързи, децата ще гледат рибите в живарника и зайчетата в клетки.

ИСТОРИЯ

Според таблото край Петренски вир:

Екопътека Петренски дол – отиване и връщане – е с дължина малко над пет километра. Денивелацията е 350 метра. Преминаването на двете посоки отнема два часа и половина. Маршрутът е описан като лек – подходящ за деца и възрастни хора. В началото пътеката прекосява едноименния дол. Намират се местенца, удобни за пикник, палатки, хамаци или просто да поскачате във вира.

Втората половина на пътеката е леко изкачване, без опасни участъци. Краят ѝ е близо до могила, от която се виждало село Гара Лакатник и част от къщичката над заслон Орлово гнездо.

Ние бяхме толкова запленени от вира, че разходката оставихме за друг път. Беше пълно с народ, всички се смееха, скачаха във водата, но се изчакваха един друг и си помагаха. Беше наистина приятно.

Има няколко „площадки“, удобни и за по-малките желаещи да се цопнат във водата. Вирът от едната страна е по-плитък. Там може да полежите във водата и да наблюдавате скачачите, но ще ви пръскат доста.

Край дървената маса и рекичката край вира растат диви ягоди. Понеже беше началото на септември, ние си набрахме листа от диви ягоди. Отварата от тях е имуностимулант.

Водата във вира е чиста и студена, тя извира от карстов извор в планината. Точно до вира има още една малка рекичка. Ясно е, че през лятото, особено в почивни дни, на такива места ще е пълно с народ. Моля, отнесете своя боклук обратно със себе си, не го изхвърляйте там. Нека пазим нашата красива природа!

На разположение има:

 • дълбок вир с планинска вода
 • екопътека
 • рибен ресторант наблизо
 • дървени пейки и маса
 • чешма
 • рекички
 • диви ягоди през лятото

Носете със себе си:

 • бански, обувки за плаж, кърпа
 • нещо за хапване, ако ще си правите пикник
 • слъцезащита

Още снимки от Петренски вир и рибарника:

Автор: Явор Радев, Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара, Атанас Костов

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.