НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Симеоновските езера

За нас Симеоновските езера в подножието на Витоша са нещо средно между градска и извънградска дестинация. Приличат на градски парк поради факта, че се намират на едва 300-400 метра от последните къщи на столичния квартал Симеоново. Но са в полите на планина, въздухът е свеж, а реката – планинска.

Не бяхме ходили там, защото си мислехме, че има доста път през безлюдна гора и чакахме времето да стане по-топло. Оказа се, че там дори в делнични дни постоянно минават хора. Предполагаме, че през уикендите на първите две езера гъмжи от народ:)

Мястото е подходящо за кратко бягство сред природата, ако имате някой и друг свободен час. Чудесно е и за целодневна разходка с деца. Езерата са плитки, ромонът на водата успокоява, има маси и столове за почивка. На стигането на количките дотам ще попречи разваленият отдавнашен паваж, който на места повече пречи на преминаването, отколкото да помага. Но бихте могли да прекарате количката без бебето вътре, ако сте двама. За друг тип колички ще е по-сложно, за съжаление. Стигнете ли първите езера, спокойно можете да ползвате количка, стига да не е много кално.

УПЪТВАНИЯ:

За да стигнете до Симеоновските езера, идвайки от околовръстното шосе на София, трябва да следвате булевард Симеоновско шосе, след което завивате по улица Витошки езера. Ако знаете сладкарница Романс, това е улицата на която се намира. Следващият ви завой е по улица Панорама. По принцип улица Панорама е чудесен ориентир. 

В горния й край започва природен парк Витоша. С автомобил можете да стигнете до самия й край, стига да намерите място за паркиране.

Асфалтът свършва с улица Панорама. Пътят се разклонява, а вие трябва да поемете наляво. Напред има само дървета:)

Този завой наляво е по улица Мишова Орница, ето как изглежда тя. Вече сте почти на Симеоновските езера.

Симеоновските езера се намират на не повече от 300 – 400 метра от дървената табела с надпис природен парк Витоша, докъдето е позволено да се движите с кола. Там започва неравният паваж, който спъва количките, че и хората. Ние вървяхме отстрани много бързо стигнахме до първите две езера.

Отстрани има река, има дървени мостчета и места за почивка.

Продължите ли по пътеките нагоре, като следвате стрелките за хижа Алеко, ще стигнете следващите две езера. Преходът е планински, не става за колички. Деца над 3 години ще се справят според нас без усилие.

Най-много ни хареса третото езеро. По пътя до него има интересени местенца и доста спирахме. Край самото езеро не е широко, но пък е по-безлюдно и тихо и има къде да разпънете одеяло за пикник. Имаше жабки в езерото. Ако тръгнете нагоре, непременно си носете вода.

Чешмите, които видяхме в района, бяха или пресъхнали, или не ни вдъхваха доверие – гумен маркуч на сантиметри от земята. Така че ви препоръчваме да си носите питейна вода, ако и вие като нас не сте наясно откъде да може да си налеете.

На разположение има:

 • огнища за барбекю
 • голяма, покрита беседки
 • много дървени пейки с маси към тях
 • дървени мостчета за преминаване
 • рекичка
 • няколко дървени шезлонги
 • изкуствено създадени езерца

ИСТОРИЯ:

Симеоновските езера са изкуствено създадени (не открихме точната годината на тяхното създаване). Има информация за почистването им през 2012 година, когато са извършените ремонтни и възстановителни работи на езерата и каналите около тях. Езерата са бетонни, с обла форма и свързващи ги водоскоци. Оформена е водна „естакада“.

Носете със себе си:

 • вода. Както споменахме, може да не откриете чешма наблизо.
 • нещо за хапване. Сред природата се огладнява.
 • връхна дреха. Гора е.

Още гледки от приключението ни Симеоновски езера:

 • Тук свършва улица „Панорама“
Паважът, който може би ще затрудни количките

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.