НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Три исторически места край Сливница, свързани със Съединението на България

Предлагаме ви чудесна разходка близо до Сливница, ако искате да отбележите Съединението или Независимостта на България. Препоръчваме за посещение тези три места и без да имате конкретен повод. Ясно е, че ако заведете децата си само веднъж, те няма да запомнят много. Отидете повече от веднъж или два пъти, за да създадете спомени на цялото семейство.

Освен Алдомировското и Драгоманското блато, които са наблизо, а също и язовир Бистрица, открихме шест места, свързани с драматичната история по Съединението на България. Сега ще разкажем за три от тях – останалите три ще оставим за 22 септември.

Интересен факт е, че нашия национален химн, песента „Горда Стара планина“, е написана от Цветан Радославов през 1885 година, по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Така че, докато се разхождате, ще видите местата и ще преклоните глава пред събитията, вдъхновили българския национален химн.

Започваме с паметника, най-близо до международния път Е80. Паметникът „За храброст“:

Избрахме го и по друга причина – на него има паметна плоча, която разказва за събитията, последвали Съединението. Винаги чета на дъщеря ми тези думи на глас. Те ни връщат в онова героично, отчаяно време. Винаги плача, трия сълзите зад слънчевите си очила и гледам как мъжът ми прави същото.

Ако се движите в посока София – Калотина, на около 500 метра след отбивката за Сливница от лявата ви страна ще видите паметника „За храброст“. Той е на метри от шосето и има отбивка преди и след него. Открит през 2005 година, по повод 120 години от Сръбско-българската война, в памет на загиналите български офицери, подофицери и войници.

Край паметника минават влакови релси и от време на време може да станете свидетели на преминаването на някоя мотриса. Няма много сянка, нито пейки, така че ние не се задържаме дълго. Продължаваме към центъра на Сливница и:

Паметникът-костница „Героите на Сливница“:

Той е издигнат през 1935 година, идеята е осъществена от Кръстьо Попов, тогавашен кмет на Сливница, която по онова време все-още била село. Паметникът е висок 15-20 метра, от едната му страна са фигурите на двама български войници – единият ранен, другият го подкрепя да не падне в боя. Под тях има Орден за храброст и надпис с думите на Иван Вазов от безсмъртното му стихотворение „НОВОТО ГРОБИЩЕ НАД СЛИВНИЦА“:

„Българио, за тебе те умряха“

Откъм западната страна на паметника е поставено малко оръдие, обърнато в посоката, откъдето е дошло нападението срещу Родината ни през 1885 година. На южната му част са разположени мраморни плочи с имената на загиналите в боевете сливничани през 1885, 1912-1914, 1915-1918 година.

До паметника има доста места за паркиране. Отсреща има оградена детска площадка с пейки, ако децата ви станат нетърпеливи, на двеста-триста метра видяхме още една. Има и кафене, точно до оградата на площадката, така че мястото е чудесно за разходка с всички членове на семейството. Дори да не сте взели вода и храна, няма да е фатално.

Ние също се възползваме от площадката, купихме си и шоколад за изпът.

Следващата ни спирка по този маршрут беше Пантеонът “Майка България”:

Той се намира в село Гургулят, до което се стига по живописен, макар и малко разбит път. Шосето обаче не е стръмно, нищо че води към билото на планината. Пантеонът се забелязва, щом наближите село Гургулят. След като подминете центъра на селото, внимателно наблюдавайте за дървената табелка за завоя към Пантеона.

Той е построен на местата, където на 7 ноември 1885 година са водени решителните сражения в битката при Гургулят. Тогава отрядът на капитан Христо Попов влиза в срещен бой (на нож) със сръбската Моравска дивизия. В тези боеве срещу сръбската войска се изправят само три български пехотни дружини, артилерийска батарея и по-малко от два конни ескадрона. Местните хора влизат в боя, включително жени и деца.

Пантеон “Майка България” е издигнат през 1985 година, по случай 100 години от войната. Формата му е на четириъгълна пресечена пирамида. В центъра има скулптура от кварцит. В пантеона може да се влиза от четирите страни по изградените стълбища. За съжаление, мемориалните надписи с бронзови букви са откраднати и по-късно са подменени с ламаринени пана, лъвовете и мечовете с лаврови венци изглеждат оригинални.

Постройката е величествена, предлага спиращи дъха гледки. Мястото пази спомена за невероятния подвиг на защитниците на българската земя, за непоколебимостта, находчивостта и сплотеността на народа ни.

Пред Пантеона има паркинг, има дори две тоалетни, състоянието на които не сме проверявали. Има къде да си направите пикник, но там доста духа и може да предпочетете по-закътано място. През селото минава река. Децата могат да потичат, пазете ги единствено от високите стъпала. Колички също се ползват, с малко пренасяне по стълбите.

Препоръчваме ви да си носите вода и храна, макар да се намирате в покрайнините на село. За разходката до трите места е добре да вземете със себе си:

  • връхни дрехи (на билото на планината духа)

  • слънчеви шапки

  • вода

  • нещо за хапване

  • цветя

Още снимки от Паметник „За храброст“:

Още снимки от Паметник-костница „Героите на Сливница“:

Още снимки от Пантеон “Майка България”:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Алдомировското блато, съвсем близо до София

Comments are closed.