НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Червената скала, където е стъпвал Херкулес и Джуглата в Церово

Червената скала представлява скален отвес на десния бряг на минаващата през село Церово река Искър. Сгушено в Искърското дефиле, Церово се намира недалеч от София. На 50 километра в посока Мездра, то е първото село след „шоколадовия“ град Своге. За да стигнете червените брегове на реката, трябва да се отклоните от шосе 16 щом влезете в село Церово. За ориентир може да ви послужи футболният стадион. Улицата, която минава край него обикаля долната част на селото.

IMG_3937

Ако сте наблюдателни и обичате киното, ще познаете мястото. Там е заснета сцена е преследване с коне, последвана от изумителна каскада, в която Херкулес с невероятен скок от конското седло прелита около 15 метра, за да се гмурне в ледените води на Искъра и да спаси любимата си Хебе

Подробно за сцената от филма  „The Legend of Hercules“, заснета до „Червената скала“:

НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Места в България, целунати от Десетата муза

Покрай реката има приятни местенца за пикник, макар да се намирате в самото село. Единият бряг е полегат и достъпен, за разлика от червените скали насреща ви. Ние бяхме там по Великден и както само в България може да се случи – от близката къща излезе мъж, който ни почерпи с шарени яйца, а ние него с домашен козунак. Поприказвахме приятно и тръгнахме да търсим още един скален феномен – Джуглата. Разходката до село Церово спокойно може да съчетае и двете.

IMG_3934

 • Децата и възрастните се радват на:

  • Червената скала

  • гледката на околните планини 

  • завоят на река Искър

  • места за пикник

IMG_3941

Препоръчваме ви да си носите вода и храна, макар да се намирате в покрайнините на село и хората там да са любезни. За разходката вземете със себе си:

 • вода

 • храна

 • торба за отпадъци – не ги оставяйте там, макар да има кош

 • одеяло за пикник

 • защита от насекоми

IMG_3943

На около 500 метра от червените брегове на реката, до ж.п. линията на гара Церово и до футболния стадион има още за гледане. Джуглата е скално образувание с височина около 20 метра. Формата му на гъба се е извайвала в течение на 250 милиона години, вследствие на ерозионните действия на повърхностно течащите води. Джуглата е обявена за природен феномен през 1964 година.

Скалата се намира сред къщите, може да паркирате по близките улици. Няма упътващи табели, но скалата се вижда отдалеч. Трябва да пресечете железопътните релси, така че дръжте децата за ръка и бъдете внимателни. Има тясна пътека и беседка до самата скала, но ние не се качихме догоре, защото беше заета от весела компания.

Мястото е подходящо за кратко посещение, за по-дълъг престой препоръчваме бреговете на реката. Ако сте с непроходили деца, погледайте скалата отдалеч и се порадвайте на влака:)

След Церово се намира Гара Бов – ако ви остане време, наблизо е водопада Скакля, до който се стига по чудесна екопътека. След Гара Бов, в посока село Бов също има няколко водопада напролет. Искърското дефиле е чудесно място за семейни разходки – живописно, прохладно летем и потънало в зеленина.

Ако се чудите накъде с дете, смело поемете натам!

 • Джуглата:

IMG_4011IMG_4004 IMG_4005IMG_4014 IMG_4006IMG_4017IMG_4014IMG_4020IMG_4003IMG_4001 IMG_4008 IMG_4018 IMG_4019

 • Червената скала:

IMG_3935IMG_3936IMG_3939

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Откъдето Дядо Йоцо гледа

Comments are closed