НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Червената скала, където е стъпвал Херкулес и Джуглата в Церово

Живописни са бреговете на Искъра, които прорязват червените скали в пролома на Стара планина. Край реката има достатъчно места, където да си направите пикник, а водата и планината пръскат прохлада. Церово се намира едва на петдесетина километра от София или от Мездра, а пътят дотам предлага незабравими гледки.

Червената скала представлява скален отвес на десния бряг на минаващата през село Церово река Искър. Сгушено в Искърското дефиле, Церово е първото село след „шоколадовия“ град Своге, ако като нас идвате от София.

УПЪТВАНИЯ за Червената скала:

За да стигнете червените брегове на реката, трябва да се отклоните от шосе 16 щом влезете в село Церово. За ориентир може да ви послужи футболният стадион. Улицата, която минава край него обикаля долната част на селото.

Покрай реката има приятни местенца за пикник, дори в самото село. Единият бряг е полегат и достъпен, за разлика от червените скали насреща ви. Ние бяхме там по Великден и както само в България може да се случи – от близката къща излезе мъж, който ни почерпи с шарени яйца, а ние него с домашен козунак. Поприказвахме приятно и тръгнахме да търсим още един скален феномен – Джуглата. Разходката до село Церово спокойно може да съчетае и двете.

Вижте как е изглеждала Червената скала преди повече от 80 години. Снимката е правена от моят дядо, художник-леярът Никола Радев. На гърба е отбелязана годината – Церово, 1934 година.

Препоръчваме ви да си носите вода и храна, макар да се намирате в покрайнините на село и хората там да са любезни.

За разходката вземете със себе си:

 • вода

 • храна

 • торба за отпадъци – не ги оставяйте там, макар да има кош

 • одеяло за пикник

 • защита от насекоми

IMG_3943

УПЪТВАНИЯ за Джуглата:

На около 500 метра от червените брегове на реката, до ж.п. линията на гара Церово и до футболния стадион има още за гледане. Джуглата е скално образувание с височина около 20 метра. Формата му на гъба се е извайвала в течение на 250 милиона години, вследствие на ерозионните действия на повърхностно течащите води. Джуглата е обявена за природен феномен през 1964 година.

IMG_4011

Скалата се намира сред къщите, може да паркирате по близките улици. Няма упътващи табели, но скалата се вижда отдалеч. Трябва да пресечете железопътните релси, така че дръжте децата за ръка и бъдете внимателни. Има тясна пътека и беседка до самата скала, но ние не се качихме догоре, защото беше заета от весела компания.

Ето още един кадър от миналото – Джуглата във фотоалбума на моето семейство. На гърба на снимката е обелязано – Церово, 1934 година.

Мястото е подходящо за кратко посещение, за по-дълъг престой препоръчваме бреговете на реката. Ако сте с непроходили деца, погледайте скалата отдалеч и се порадвайте на влака:)

След Церово се намира Гара Бов – ако ви остане време, наблизо е водопада Скакля, до който се стига по чудесна екопътека. След Гара Бов, в посока село Бов също има няколко водопада напролет. Искърското дефиле е чудесно място за семейни разходки – живописно, прохладно летем и потънало в зеленина.

 • Децата и възрастните се радват на:

  • скални феномени

  • прохлада и чист въздух 

  • река Искър

  • места за пикник

Ако сте наблюдателни и обичате киното, ще познаете мястото. Там е заснета сцена е преследване с коне, последвана от изумителна каскада, в която Херкулес с невероятен скок от конското седло прелита около 15 метра, за да се гмурне в ледените води на Искъра и да спаси любимата си Хебе

Подробно за сцената от филма  „The Legend of Hercules“, заснета до „Червената скала“:

НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Места в България, целунати от Десетата муза

 • Червената скала:

IMG_3937

IMG_3941IMG_3935IMG_3936IMG_3939

 • Джуглата:

IMG_4004 IMG_4005IMG_4014 IMG_4006IMG_4017IMG_4014IMG_4020IMG_4003IMG_4001 IMG_4008 IMG_4018 IMG_4019

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Откъдето Дядо Йоцо гледа

Comments are closed.