НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Язовир Бистрица и ледените му извори, съвсем близо до София

На трийсетина километра от София и близо до любимите ни за разходка Драгоманско и Алдомировско блато има язовир с няколко ледени извора. Водоемът се намира във вилната зона на село Безден, което пък се слави с чистия си въздух, особено полезен за хора с астма. Поради близостта на язовира с блатата е възможно да се забележат част от пернатите представители от миграционния път на птиците “Via Aristotelis“.

Ние обичаме мястото не само защото имаме корени там. Харесваме блестящото водно огледало, шума на малкото водопадче, бистрите извори. Мястото не е пълно с туристи, но хора почти винаги има. От извора се поят местните стада, така че може да срещнете кравички, овце и кучета.

УПЪТВАНИЯ:

Има няколко начина за да стигнете до село Безден. Първият е да следвате път Е80. Точно преди Сливница завивате надясно към разклона за трите села Опицвет-Безден-Богьовци и до крайната цел ви остават около четири-пет километра. Другият вариант е да следвате пътя София-Констинброд-Маслово-Петърч. На тройния разклон за Опицвет-Безден-Богъовци вашата цел е средната. След него остава километър и половина до центъра на село Безден, а щом забележите паметника с оръдието, завивате наляво. 

Ако сте с дете, срещу оръдието има малка детска площадка с люлки и пързалка. Наблизо има смесен магазин. На брега на язовир Бистрица има и ресторантче, така че дори да сте забравили да си вземете нещо за хапване, може да се подкрепите там. Ние нямаме впечатления от ресторанта, но мястото му изглежда чудесно.

Носете със себе си:

 • спрей против кърлежи – в района пасат селскостопански животни

 • вода – водата на извора е питейна, но не е удобна за наливане

 • постелка за пикник

От центъра на селото към язовира ще ви водят и табелите за местния хоспис. Последните метри са черен път, шофирайте с повишено внимание. Щом и от двете страни на пътя се покаже вода, търсете полянката вдясно, където може да паркирате.

На язовир Бистрица има отсечка за платен риболов, на останалите места къпането и риболовът е забранен. Във вировете до извора водата е ледена, макар да изглежда примамлива да се натопите. 

Децата и възрастните се радват на:

 • Гледката на язовира

 • Извори и плитки, но ледени вирчета

 • Птици сред папурите и в небето

 • Влечуги и земноводни, рибки във водата

 • Беседка за пикник

 • Поляни над язовира в боровата гора с прекрасна гледка към околните планини

 • Платен риболов

 • Ресторантче на брега на язовира

Ако се качите на хълмчето над язовира, ще намерите прохладна борова гора, където да поседнете и да се насладите на заобикалящата ви природа. Хълмът е лесно достъпен дори и за малки деца. Водата от карстовите извори, които  се вливат в язовир Бистрица е питейна. От изворите тръгва единият ръкав на река Блато, която при близкото село Опицвет се обединява и продължава към София. Реката е ляв приток на река Искър и  дължината и е трийсетина километра. Подходяща е за риболов и има много места за пикник по пътя й към река Искър.

Най-подходящи сезони за посещение: целогодишно. През пролетта и есента е възможно да видите повече от мигриращите птици.

Препоръчваме язовир Бистрица за разходка с деца, кучета, приятели, семейство, както и насаме:) Приятна разходка!

 • Още гледки от язовир Бистрица и село Безден:

Автор: Явор Радев, Евел Инара

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Алдомировското блато, съвсем близо до София

Comments are closed