НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Язовир Свети Никола край София

Язовир Свети Никола се намира в покрайнините на София, между селата Иваняне и Мало Бучино. Подходящ е за платен риболов, за бързо бягство извън града и дори за малко тържество край вода – има ресторантче с маси, както и дървено, луксозно бунгало под наем.

Там няма къде толкова да се разхождате, освен да направите кръгче около язовира, но ако просто искате да изпиете едно кафе, а детето ви да подскача на батут – язовир Свети Никола е вашето място.

Към ресторантчето има дървени маси, беседки, малък външен басейн, а собствениците споделиха, че в близко бъдеще ще предлагат и конна езда. Съвсем наблизо, едва на километър-два е язовир Патичарника, така че внимавайте накъде ще ви пратят Гугъл картите, ако сте задали за цел язовир Мало Бучино.

Язовир Свети Никола се вижда от магистрала А3 – Струма, ако пътувате в посока Перник. Язовир Патичарника не се вижда, той се намира между улица „Малобучински път“ и автомагистралата.

УПЪТВАНИЯ:

До язовир Свети Никола се стига по улица „Филип Б. Костов“ която свързва Мало Бучино и Иваняне. Може да стигнете до него и от двата края на тази улица – откъм Иваняне или откъм Мало Бучино. Въпросната улица „Филип Б. Костов“ не е асфалтирана, а откъм Мало Бучино се пътува по-малко по нея, затова предпочитаме този вариант.

От магистрала Струма – А3 слизате в посока село Мало Бучино. Малко след началото на селото трябва да направите остър завой по улица „Липа“, след което поемате по улица „Филип Б. Костов“. Минавате под магистралата и след 300-400 метра ще видите язовира отляво.

Край язовира има безплатен паркинг.

ИСТОРИЯ:

Както и друг път сме споменавали, ние не сме рибари, но обичаме водната шир и не пропускаме възможност да си починем край подобни места. Затова по темата риболов можем само да покажем това, което видяхме на място. Имаше основно рибари край язовирчето.

Видовете риба в язовир Свети Никола са: шаран, сом, амур, есетра, каракуда, клен, червеноперка, пъстърва.

Правилата и цените за риболов са:

 • За възрастни – 12 часа риболов за една въдица е 15 лева.
 • За деца до 12години – 12 часа риболов за една въдица е 10 лева.
 • Разрешено е вземането на пет броя дъгови пъстърви на една въдица.
 • Стандартно работно време – всеки ден от 6 часа до 18 часа.
 • Нощен риболов от 19 часа до 7 часа само в петък и събота.

Бреговете бяха чисти, мястото е оградено. За съжаление в района е забранено внасянето на храна и напитки. Има табели, които ясно регламентират това правило. Има беседки по брега, които явно се резервират предварително. Тоест, язовир Свети Никола не е подходящ за пикник.

Не сме се хранили в ресторантчето, но видяхме табела, че се предлага риба. На масите край водата беше наистина приятно и определено мястото е подходящо за малка, кокетна сватба край язовира например – после младоженците могат да отседнат в луксозното бунгало.

Пред бунгалото има понтон. Може да се лови риба и от самата тераса на бунгалото. Това би било интересно приключение за запалените рибари. Тъй като къщата разполага с кухня, уловът може да бъде сготвен още там.

Язовир Свети Никола е място за бързо бягство сред природата – за кафе или малък обяд. Също и за риболов. Не е подходящ за пикник или просто разходка.

На разположение има:

 • язовир за платен риболов
 • луксозно бунгало под наем с тераса над водата
 • безплатен паркинг
 • дървени VIP беседки
 • ресторантче
 • детска площадка срещу заплащане
 • малък открит басейн

Носете си:

 • шапки за слънце и друга слънцезащита, ако ще ловите риба в слънчев ден
 • въдици

Още снимки от язовир Свети Никола

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2020 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.