ОБЛЕКЛОТО НА БЪЛГАРИНА… народната ми носия от района на град Кюстендил – женствена и удобна

автор: Виктория Стоянова

С нея се чувствам наистина удобно. Тя е от района на Кюстендил и за мен е един от най-красивите костюми!

Моята носия включва риза, нагръдник (лигавче), сукман, тънко поясче и престилка. Ризата е бяла и дълга. Края на ръкавите се показват под ръкавите на сукмана. Те са с богата и изключително красива дантела. Върху нея се облича литакът. В горната си част той е много богато украсен в оранжево и златисто по ръкавите. А лигавчето се слага пред гърдите и под сукмана. На кръста се слага коланчето, което е широко 4-6 сантиметра. Върху него се връзва престилката. Тя може да бъде в различни цветове – червена, кафява, шарена. На краката се обуват черни чорапи с украса и цървули. На главата се слага обикновено червена кърпа, която се завързва по шопски начин. Тази народна носия може да се украси с пендари и пафти.


Казвам се Виктория Стоянова и съм на 18 години. Нося народните танци в сърцето си още от малка. Обичам да танцувам и така се разтоварвам, забравям за всякакви проблеми. Винаги съм отворена към нови знания за фолклора, особено към танците.

Бих могла да дам един съвет на хората:

Tанцувайте народните ни танци. Те са едно истинско богатство за българите!

Повече за АСТИ ДЕНС можете да го видите тук:

https://www.facebook.com/astidance/https://www.facebook.com/events/http://astidance.com/

Автор: Виктория Стоянова

Редактор:Евел Инара

Снимки: личен архив Виктория Стоянова

Пълнощастие© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.