Националният проект „Аз съм Българка!” в Народното събрание за 140-тата годишнина от Шипченската епопея

Национален проект „Аз съм Българка!” и представителната изложба бяха показани и в Народното събрание на Република България на 5 юли. На откриването на изложбата присъстваха две от момичетата – Костадинка Дойчева от Копривщица и Цветелина Джоголанова от Златица – облечени точно така, както са снимани. Повод за гостуването на проекта на Радослав Първанов „Аз съм Българка!” е 140-тата годишнина от Освобождението на Габрово и Шипченската епопея.

Идеята на 23-годишния фотограф Радослав Първанов от Габрово, заел се да създаде цялостен картинен образ на България във фотоси, получи искрената подкрепа на хиляди българи по време на снимките, а и след това.

Проектът бе представен за пръв път на 13-ти май в София, където над 300 човека присъстваха на откриването. За месец зрителите достигнаха няколко хиляди. Авторът с радост споделя, че интереса не стихва и представяния ще има на още много места. Чрез посещението си в българския парламент, той се надява да „отвори вратата” на своя проект към Европа, за да покаже красотата на страната ни отвъд границите на България.

Представените 27 снимки показват красотата на българката, на нашите носии, в които са вплетени багрите на природата и всичко, което с гордост можем да наречем България. Тези момичета, снимани пред архитектурни обекти от цялата страна, допълват представите ни за красотата на българската жена, на българската носия, на българката природа. Показаното докосва не само очите но и сърцето!

Сподели по повод официалното откриване на изложбата  заместник–председателят на 44-тото Народно събрание на Република България Цвета Караянчева.

В навечерието на 140-тата годишнина от Шипченската епопея искахме да акцентираме не върху битките и боевете, а върху резултата от тази епопея – свободата да бъдем българи.

Каза народният представител Николай Сираков, по чиято покана Националният проект „Аз съм Българка!” посети Народното събрание.

България е представена със сюжетите Старият Пловдив, Централен военен клуб София, Пернишката крепост, Лазаровден в Етъра, Полята с рапица, Розобер, Хан Хаджи Николи във Велико Търново, Рупите-Мелник и Петрич, Двореца в Балчик, Житени поля, Лавандулата, Паметника на Свободата – Шипка, Царевец, Габрово, Жеравна, Арбанаси, Соколски манастир, Смолян, Трявна, Копривщица, Боженци, Махала Баба Стана, Средногорието, Люлките на християнството – София, Дряново и Етнографски музей на открито „Етър” през зимата.

Вярвам, че и хората от други държави ще поискат да отидат на тези места и да ги видят с очите си, добави Радослав Първанов.

Предстои представянето им в Жеравна, Копривщица, Балчик и родния Габрово. Габровци ще могат да се запознаят с работата на фотографа – автор и продуцент на „Аз съм Българка!“ през есента на 2017 година – уверява той.

Следващите му идеи ще доизградят българската картина, като заснеме още българи на различна възраст и така успешно да състави своята колекция на традиционния български бит и култура в съчетание с материалното ни наследство.

Следващите събития, свързани с единствения по рода си проект в България, планирани за тази година са:

 

  • 31 август – „Архитектурно-парков комплекс „Двореца” Балчик, изложбата ще може да бъде видяна до 14 септември.
  • 22 септември – Копривщица, сградата на Старото школо – първото класно училище в България, днес „Жив музей” на Копривщица. Експозицията там ще остане до 22 октомври 2017 година.

Как Радослав Първанов търси щастието:

ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… един патриот, фотограф и електроинженер, който предпочита да живее и твори в Родината

Comments are closed