НАКЪДЕ С ДЕТЕ: водопад Бучалото, тая Радомирска Ниагара

Недалеч от София, на около 50 километра в посока Кюстендил, в един от жилищните квартали на град Радомир се намира водопада „Бучалото“.

УПЪТВАНИЯ:

До него най-лесно ще стигнете, следвайки преминаващото през целия град шосе Е871. Ако минавате през града в посока София – Кюстендил, трябва да внимавате за улица „Милан Грънчаров“ (намира се веднага след магазин Т Маркет, който ще се намира вляво от вас), след нея завивате надясно по улица „Батенберг“. Няма да видите водопада, малкият парк, който го заобикаля е по-ниско от улицата. По дължината й ще намерите места за паркиране.

Не се заплаща входна такса.

IMG_5636

ИСТОРИЯ:

Водата в „Бучалото“ пада от 10-12 метра височина. Той черпи водите си от река Изворска, приток на река Струма. Водопадът не е огромен, но е идеален за разходка на цялото семейство. Децата ще се радват на мостчето и малките водни басейнчета. „Бучалото“ е лесно достъпен водопад, намиращ се буквално в града.

IMG_5607

От дясната страна на водопада има паметна плоча със слова на Иван Вазов от пътеписа му „До Радомир“:

На този рът посетихме извора – така се нарича обилния с вода извор, който лете прохлажда и пои Радомир. Накрай града шурти, от твърде високо, струйка вода, това е знаменития „радомирски водопад”. Тая радомирска Ниагара в турско време беше по-голяма, но сега е намаляла и кьошкът до нея, на който турците пиеха кафето си и ракията си, е изчезнал. Искахме, да продължим разходката си по-нагоре, до Манастирището, гориста падина в полите на Голо бърдо, но навъсилото се пак за дъжд небе ни принуди да се върнем в града. Пътьом отбихме се във военния клуб, дето починахме в приятна беседа, при чаша бира, с началника на радомирския гарнизон г. М.
При заник слънце – защото дъждовните облаци пак се разбягаха и отвориха на запад една ивица от синьобагрено небе – ние се върнахме в къщи за вечеря.

IMG_5610

Препоръчваме ви да носите със себе си:

  • нещо за хапване
  • непромокаеми обувки или ботуши – има къде да се измокрите, особено децата
  • спрей против комари през горещите месеци
IMG_5609

Децата и възрастните се радват на:

  • гледката на водопад „Бучалото“
  •  чешми, от които може да си налеете вода
  • мостчето
  • водни басейнчета
  • детска площадка в близост до водопада
  • пейки за почивка в паркчето около водопада
  • места, свързани с историята на България

Още гледки от водопад „Бучалото“:

IMG_5645
IMG_5647
IMG_5624
IMG_5641
IMG_5599
IMG_5652
IMG_5653
IMG_5631

Автори: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.