От Самуил да Кракра

Крепостта Кракра се намира на неголямо скалисто плато в югозападната част на Перник. Това е мястото, на което българският военачалник Кракра Пернишки по време на войните на цар Самуил с Византия, на два пъти разбива войските на император Василий втори.

IMG_7048

Дестинацията е близка до София – около 30 километра. За да стигнете лесно до крепоста е добре да проследите маршрута по карта (аз се възползвах от помощта на приятели да ми асистират с пътя). Градът не е малък, а тебели за посоката не видяхме.

  • Паркингът до крепостта е безплатен, но побира малък брой автомобили.
  • Входът за крепостта е четири лева, ако сте група над пет човека е по три лева на възрастен.
  • За пенсионери и учащи два лева. Малки деца влизат безплатно.
  • Всеки последен вторник от месеца – безплатен вход.

Крепостта е многоъгълна, следва релефа на платото. Част от стените са доизградени с каменни платна, закачени върху метална основа, което предизвиква полемики и недоволство на част от посетителите. За мен е важен ефекта и той е положителен. Крепостта изглежда по-внушителна, благодарение на доизградената част. Другият плюс е по-удобната позиция за разглеждане на вътрешната част. Няма как да се види цялостният вид на трикорабната църква до основите на източната стена, освен ако не сте на по-висока позиция.

panorama_3

panorama_2

Гледката към страната на Витоша, която не се вижда от София, също не е за подценяване. Във вътрешността на крепостта е изградена триетажна кула, която гледа на юг и разкрива уникална гледка към планинските била.

IMG_6838

Има дървени пътеки, благодарение на които разходката през крепостта е истинско удоволствие. Пейки, на които да поседнете и да хапнете сандвич или да изпиете по кафе. В случай, че си носите – в крепостта храни и напитки не се продават.

IMG_6955 IMG_6956 IMG_6957 IMG_6959 IMG_6970

Момченцата ще бъдат впечатлени от обсадните оръжия, момиченцта от високата кула за принцеси.

IMG_6839 IMG_6840 IMG_6841

_D201178

Красивите гледки са навсякъде.

IMG_6842 IMG_6843 IMG_6849 IMG_6915_HDR IMG_6950 IMG_6961 IMG_6963 IMG_6997_HDR Untitled_HDR2

КЪЩИЧКА НА ФЕИ В КРЕПОСТТА КРАКРА

Comments are closed